ЗЗ Агро Фаланга ќе учествува на форумот за информатичка технологија во земјоделието кој од 18-ти до 20-ти Април ќе се одржи во Софија

Здружението за земјоделци Агро Фаланга со свои претставници, неколку членови и претседателот на здружението Љупче Станковски, ќе учествува на форумот за информатичка технологија во земјоделието кој од 18-ти до 20-ти Април ќе се одржи во Софија, Бугарија.

Форумот насловен како High Level Forum on e-agriculture “2gether 4 Strong Digital Agriculture” во организација на Бугарското претседателство со Советот на Европската Унија, Министерството за земјоделство, храна и шумарство, Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите Нации (FAO) и Институтот за агростратегии и иновации во Бугарија.

Цели на форумот се :

-Подигнување на свеста за потенцијалот на дигиталните технологии во земјоделството;
– Дискусија за можностите, придобивките и предизвиците на дигиталните технологии во земјоделството во контекст на Централна и Источна Европа;
– Да се ​​поттикне дијалогот со повеќе заинтересирани групи на национално и регионално ниво- земјоделците и производителите, политиката и носителите на одлуки, приватниот сектор, компаниите и програмерите на технолошки решенија, истражувања, академијата, советодавните услуги, граѓанското општество и младите;
– Размена на добри практики за спроведување на дигиталната агенда во Европа, регионот, и земјите-членки на ЕУ и земјите од Западен Балкан, вклучувајќи ги и отворените иновации и моделите на оперативни групи на ЕИП, употреба на мултипликатор платформи и системи на едношалтерски систем;
– Поврзување на ИКТ програмерите и земјоделската заедница;
– Промовирање на излезни иницијативи кои ја поддржуваат дигиталната трансформација во земјоделството
– Подигнување на свеста за политичките опции за дигитална трансформација во земјоделството, вклучувајќи го и пристапот на FAO во врска со холистички пристап и пристап со повеќе интереси во формулација и имплементација на националната стратегија за е-земјоделство.

Агендата на форумот во првиот ден вклучува посета на земјоделски фарми надвор од Софија , во вториот ден изложба на ИКТ решенија, иницијативи и проекти за е-земјоделство, презентации за е-земјоделство и концепти за земјоделски иновации каде учествуваат презентери од повеќе земји. Третиот ден е резервиран за Министерска панел дискусија на високо ниво на тема : Овозможување услови за дигитални опции во земјоделската политика и стратешка рамка за дигитална трансформација во земјоделството во Европа -умерена панел дискусија со министрите за земјоделство од ЕУ, Турција и земјите од Западен Балкан, вклучувајќи ја и ЕК и FAO.

Учесниците од Македонија на форумот, меѓу кои и Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски и други високи претставници, како и претставниците и членовите на ЗЗ Агро Фаланга ќе имаат можност да присуствуваат на еден ваков форум од широки размери, да ги видат најновите достигнувања во имплементирањето на ИКТ технологијата во земјоделието и искуствата во оваа област на другите земји учеснички. Овие искуства ќе бидат драгоцени во насока на развивање на оваа област и примена на ИКТ и во нашите земјоделски пракси.

Leave a Reply