Пчеларникот на Љупче Станковски Прочитај повеќе

Туторијал за транспорт на сандаци со пчели

Во видеото што овојпат ви го презентираме, професионалниот пчелар Љупче Станковски објаснува како најефективно може да се транспортираат пчелите во сезоната кога има потреба од селење. Доколку сакаме да работиме професионално со своите пчели, вели Станковски, неминовно е да се ориентираме кон селидбено пчеларење. Сите пчелари кои започнале со тоа ќе ви признаат дека тоа […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Со домашно производство до квалитетно месо

Често може да се чуе за несакани ефекти што се појавуваат кај децата во развој, а за кои постојат сомневања дека се предизвикани од консумирање пилиња и говеда од увоз, прехранувани со хормонски препарати и разни хемиски додатоци што служат за побрз раст и напредок на животните. Поради тоа домашното производство и контролата на самото […]

images Прочитај повеќе

Прирачник за штетни организми на коскестото овошје и прирачник за мерки за нивно сузбивање

Како резултат на активното учество на ЗЗ Агро Фаланга во проектот Градење на капацитетите на надлежните органи за безбедност на храната, ветеринарна и фитосанитарна политика кој е реализиран со поддршка на ИПА и ТАИБ 2009, а со цел поголема достапност до земјоделците и сите заинтересирани, на нашиот веб сајт  ви ги презентираме брошурите кои беа испечатени во рамките на […]

Пчеларникот на Љупче Станковски Прочитај повеќе

Туторијал за зимско прегледување на пчели

Во пчеларската пракса кај нас постои верување дека зимскиот преглед на пчелите (од неколку минути) е штетен и дека премногу ги вознемирува пчелите. Затоа пчеларот треба да избегнува секакво отварање на сандакот, освен за додавање на пита во зимскиот период. Професионалниот пчелар Љупче Станковски има мислење кое го спроведува во пракса, а тоа е дека […]

Пчеларникот на Љупче Станковски Прочитај повеќе

Туторијал за поставување на стапица за оси како одбрана на пчелите

Постојат многу методи за сузбивање на штетниците кај пчелите, посебно за осите. Постојат разни совети од типот да се постават  рипчиња со отров, потоа пиво со оцет, па некои други замки и комбинации на првите. Сепак  многу од тие се неефикасни и не го решаваат  проблемот со осите. На видеото ќе го видите најпростиот метод кој го […]