Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Стотина илјади жени ја одржуваат рурална Македонија во живот

Бројот на жени вработени, работодавци или неплатени семејни работнички во руралниот дел во Македонија лани изнесувал 105.402. Жената во селската земјоделска економија е неизоставен сегмент и без неа како столб не би можело да функционира ниту едно земјоделско стопанство Економско јакнење на жената земјоделец, издигнување на свеста за поголема вклученост во креирањето на земјоделската политика, […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Македонското земјоделство под лупа

Производството на домати, пиперки и јаболка лани е намалено во однос на 2015 година, и тоа кај доматите за 6,6 отсто, кај пиперките за 4 отсто и кај јаболката за дури 26,2 отсто. Во последната година, бројната состојба на говедата, свињите и козите е во пораст, а бројот на овците е во опаѓање Какви резултати […]

DSC_0080 Прочитај повеќе

На покана од ПЗ Матица, Љупче Станковски ќе гостува со предавање во Скопје

На покана од „ПЗ Матица”, Љупче Станковски ќе го одржи своето прво предавање во Скопје на тема „Функционален систем на работа и современа технологија во модерното пчеларење”. Предавањето ќе се одржи на 22-ри Декември (петок) 2017 г. со почеток во 17:00 часот во просториите на Стопанска комора на Македонија.

DSC_0004 Прочитај повеќе

Прво предавање на Љупче Станковски во Делчево на тема „Функционален систем на работа и современа технологија во модерното пчеларење”

На покана од претседателот на пчеларското здружение „Пијанечка пчела 2″ од Делчево, Јованчо Медарски, професионалниот пчелар Љупче Станковски за првпат ќе гостува со предавање во овој град. Предавањето кое ќе биде на тема „Функционален систем на работа и современа технологија во модерното пчеларење”, ќе се одржи на 20-ти Декември (среда) 2017 година со почеток во 17:00 […]

DSC_0061 Прочитај повеќе

Ново предавање на Љупче Станковски во Свети Николе на тема „Недостатоци во производството на мед и нивно отстранување”

На 15-ти Декември (петок) со почеток од 17:00 часот, во просториите на општинската сала во Свети Николе, Љупче Станковски ќе одржи предавање на тема „Недостатоци во производството на мед и нивно отстранување”. По минатогодишното гостување, ова е втора дружба на Станковски со светиниколските пчелари. Темата која овојпат ќе ја предава е актуелна поради се полошите временски […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Укинувањето на царината тежок удар врз свињарството

Македонија е увозно зависна од храна за гоење на свињите, а цената секогаш варира од зголемувањето на увозот на смрзнато месо или, пак, од намалувањето на давачките при влезот во државата Со укинување на царината за увоз на свинското смрзнато месо, се очекува домашната месна индустрија да стане поконкурентна на домашниот пазар и да почне […]

???????????????????????????????????? Прочитај повеќе

Љупче Станковски ќе гостува во Прилеп со предавање на тема „Недостатоци во производството на мед и нивно отстранување”

На 13-ти Декември 2017 година со почеток од 18:00 часот во просториите на прилепското Пчеларско здружение „Братство” од Прилеп, Љупче Станковски ќе одржи предавање на тема „Недостатоци во производството на мед и нивно отстранување”. По двете минатогодишни предавања кои Станковски ги одржа во Прилеп и потпишаниот Меморандум за соработка помеѓу „ЗЗ Агро Фаланга” и прилепското […]

DSCI2972 Прочитај повеќе

Во Велес се одржа бизнис средба со странски откупувачи на свежо овошје и зеленчук

Следејќи го успехот од досегашните трговски мисии, организирани во Македонија за германски и други купувачи, УСАИД Проектот за Регионален Економски Развој– РЕГ во соработка со проектот на ГИЗ САРЕД Албанија, организира уште една рунда на Бизнис (Б2Б) средби со купувачи на свежо овошје и зеленчук. Бизнис средбата се одржа во хотелот Романтик во Велес на […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Ќе го амортизира ли зелената нафта очекуваниот ценовен шок?

АНАЛИЗА Зголемувањето на акцизата на нафтата за три и пол денари во изминатиов период предизвика бурни реакции кај земјоделците, кои укажаа дека е неизбежно секој дополнителен трошок и зголемена давачка да влијаат на цените на земјоделските производи, кои, според нив, се исти со години. На ваквите реакции надлежните одговорија со најава за воведување т.н. зелена […]

dsc_0094 Прочитај повеќе

Охридските пчелари беа домаќини на првото предавање на Љупче Станковски за оваа сезона

На 1-ви Декември (петок), во општинската сала во Охрид со почеток од 19:00 часот, Љупче Станковски одржа три ипол часовно предавање на тема „Согледување на недостатоци во производството на мед и нивно отстранување”. На предавањето освен охридски пчелари, присуствуваа и пчелари од Струга и струшко. Станковски во оваа тема го има сублимирано своето 20 годишно […]