???????????????????????????????????? Прочитај повеќе

Љупче Станковски одржа второ предавање во Прилеп на тема: Систем на работа со пчелни семејства

На 23-ти Јануари 2017 година, Љупче Станковски го одржа второто од серијата предавања предвидени за прилепските пчелари. Тој повторно беше гостин на пчеларското здружение „Братство“ од Прилеп. Ова предавање беше насловено „Систем на работа со пчелни семејства“. Додека првото предавање, кое се одржа во Декември 2016 год. во фокусот ја имаше опремата за пчеларење со […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Поларните температури ќе ги поскапат овошјето и зеленчукот

Поларните температури ќе предизвикаат штети кај некои земјоделски посеви, а пред сѐ кај овошките, раноградинарските производи и лозовите насади. Од друга страна, снегот е добредојден за полјоделството и за житните култури, но само ако минусните температури не се задржат подолг период. Според земјоделците, дополнително ќе се утврдува процентот на штети од измрзнување кај земјоделските производи, […]

???????????????????????????????????? Прочитај повеќе

Агро Фаланга и Братство Прилеп потпишаа меморандум за соработка

Здружението за земјоделци Агро Фаланга и пчеларското здружение Братство Прилеп, 2016 година ја заокружија со потпишување на меморандум за соработка. На 26 Декември 2016 во Прилеп, Љупче Станковски, претседател на Агро Фаланга и Дејан Бошкоски, претседател на Братство Прилеп го потпишаа меморандумот за пријателска соработка и взаемна помош. Меморандумот се потпиша во пријателска атмосфера која […]

???????????????????????????????????? Прочитај повеќе

Љупче Станковски одржа предавање пред прилепските пчелари

Гостопримливи и љубезни, продолжувајќи ја традицијата со организирање предавања за своите членови, прилепското здружение на пчелари „Братство“, на 26 Декември 2016 го пречека Љупче Станковски, последниот гостин-предавач за 2016 година. Предавањето насловено како „Функционален систем на работа и современа технологија во модерното пчеларење“ предизвика голем интерес и бројни прашања од присутните пчелари. Тие беа заинтересирани […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Не се користи потенцијалот за производство на органска храна

Во Македонија постои интерес кај земјоделците да поминат од конвенционално во органско производство, но иако се зголемува производството на ваков вид храна сѐ уште е мал бројот на земјоделците што продуцираат органски производи. Според податоците од Државниот завод за статистика (ДЗС), во 2015 година, само 2.632 хектари односно 0,51отсто од обработливата земјоделска површина во Македонија […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

Третирање на вароа со оксална киселина рамка по рамка

Љупче Станковски кој е професионален пчелар, во видеото  прикажано подолу го објаснува начинот на третирање на вароа со оксална киселина. Тој вели: „За да можеме прецизно да ја оцениме јачината на пчелното семејство и квалитетно да ја извршиме апликацијата на растворот со оксална киселина, тоа го вршиме со прскање на пчелите рамка по рамка. На […]

dsc_0016 Прочитај повеќе

Агро Фаланга со учество на форумот на Цивика Мобилитас – Време на предизвици

На 16 Ноември 2016 година, Цивика Мобилитас организираше форум насловен како „Време на предизвици“. Форумот се одржа во хотелот Дрим во Струга каде учествуваа над 350 претставници на граѓански организации, општини, ученици, граѓани, студенти, меѓу кои свои претставници имаше и ЗЗ Агро Фаланга. На националниот форум се одржаа 21 настан кои беа организирани од граѓанските […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Грамажата паѓа, цената останува иста

„НЕЗАБЕЛЕЖЛИВИ“ ФИНТИ ЗА ПОГОЛЕМ ПРОФИТ Сѐ додека грамажата е обележана на декларацијата нема ништо незаконски. Но проблемот е што вообичаено тежината и состојките се напишани со многу ситни букви. Затоа потрошувачите мора да ги гледаат декларациите, бидејќи оваа практика е многу раширена кај производителите Намалување на грамажата на производите и продажба по иста цена или […]

dsci2233 Прочитај повеќе

Пресечено крило на матицата- секундарен метод на заштита при роење

Еден од најголемите проблеми за пчеларите е изројувањето на пчелите. Овој пат ви прикажуваме видео од професионалниот пчелар Љупче Станковски каде тој објаснува секундарен метод за заштита при изројување на пчелите. Неговото објаснување е следното „Примарен начин за спречување на роење на пчелите е унуштување на матичњаците. Но, во десет до петнаесет проценти од  друштвата […]

Тони Јосифоски, претседател на Пчеларско здружение Охрид од Охрид и Љупче Станковски претседател на Здружението за земјоделци Агро Фаланга од Велес Прочитај повеќе

Потпишан меморандум за соработка помеѓу Здружението за земјоделци Агро Фаланга и Пчеларското здружение Охрид

На 20 Октомври 2016 година Здружението за земјоделци „Агро Фаланга“ од Велес и Пчеларското здружение „Охрид“ од Охрид потпишаа меморандум за соработка и взаемна помош. Меморандумот се потпиша во општинската сала во Охрид и беше поздравен со голем аплауз од присутните членови на здруженијата. Ова не претставува само формален документ, туку и реална потреба за […]