Пчеларникот на Љупче Станковски Прочитај повеќе

Туторијал за проширување на сандак со втор спрат

Во овој туторијал долгогодишниот мајстор во пчеларење Љупче Станковски, покажува како се проширува сандак на втор спрат и притоа кои правила треба да се запазат за да не дојде до нарушување на топлотниот систем на сандакот. Начинот на кој се проширува сандакот со втор спрат го оптимизира функционирањето на сандакот, а и на самите пчели […]

Брошура за мерки за сузбивање на економски значајни штетни организми на пченицата и јачменот Прочитај повеќе

Брошура за мерки за сузбивање на економски значајни штетни организми на пченицата и јачменот

По објавувањето на првата брошура од проектот Градење на капацитетите на надлежните органи за безбедност на храната, ветеринарна и фитосанитарна политика, а која се однесуваше на детектирањето на болестите и штетниците на пченицата и јачменот, овојпат ви ја приложуваме брошурата која е додаток на првата и се осврнува на мерките за сузбивање на економски значајни штетни организми […]

Пчеларникот на Љупче Станковски Прочитај повеќе

Туторијал за предноста на модифициран Фарар сандак наспрема Лангстрот-Рут

Во овој туторијал Љупче Станковски ја објаснува предноста на Фарар сандаците за чување на пчели кои се малку модифицирани од негова страна, наспрема Лангстрот-Рут сандаците. Конкретно во овој туторијал е прикажан пресек на двата сандака со рамки во нив кои се поставени на два спрата. Акцентот во овој туторијал е ставен на предноста на рамките […]

Брошура за болести и штетници на пченицата и јачменот Прочитај повеќе

Брошура за болести и штетници на пченицата и јачменот

Како резултат на активното учество на ЗЗ Агро Фаланга во проектот Градење на капацитетите на надлежните органи за безбедност на храната, ветеринарна и фитосанитарна политика кој е реализиран со поддршка на ИПА и ТАИБ 2009, а со цел поголема достапност до земјоделците и сите заинтересирани, во периодот што следи на нашиот веб сајт ќе ви ги презентираме брошурите кои […]

Пчеларникот на Љупче Станковски Прочитај повеќе

Пчеларски туторијал за проширување на сандак со рамка

Драги членови, симпатизери, сите вие кои ја следите нашата веб страница и сите останати заинтересирани, започнуваме со низата на туторијали од областа на пчеларството. Туторијалите се снимени на пчеларникот на Љупче Станковски, долгогодишен пчелар кој успешно работи со пчелите, а воедно може и да се пофали со голем број на успешно обучени ученици кои работат […]