Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Увозот поисплатлив од извозот

Вештачкото одржување на фиксниот девизен курс на денарот демотивирачки влијае врз претприемачите на кои им е полесно да заработат преку увоз на производи, отколку да инвестираат во домашно производство и да извезуваат Ниски стапки економски пораст, кои ретко ја надминуваат границата од четири отсто, негативни биланси во размената со странство и континуиран трговски дефицит, како […]

12903666_10201505114306481_1451846578_o Прочитај повеќе

Се одржа Годишната седница на Собранието на ЗЗ Агро Фаланга

На 27 Март 2016 година (недела) со почеток во 18:00 часот во просториите на месната заедница Алексо Демниевски – Бауман во Велес  се одржа Годишната седница на Собранието на ЗЗ Агро Фаланга. Седницата ја водеше претседателот на здружението Љупче Станковски со двајца помошници, Дејан Стоименовски и Фросина Трајковска. Гости на седницата беа Проф. д-р Мелпомена […]

DSCI0358 Прочитај повеќе

Агроспектар со Љупче Станковски во првиот пчеларски календар

Здружението за земјоделци Агро Фаланга отпочна со соработка со регионалната К1 телевизија. Идејата да се сними пчеларски календар за различните  активности на пчеларникот кои се извршуваат секој месец веќе почна да се реализира. Првата емисија беше снимена на пчеларникот на Љупче Станковски и веќе се прикажа во рамките на емисијата Агроспектар. Погледнете ја емисијата!

Заклучоци од првото педавање одржано во Велес Прочитај повеќе

Утре ќе се одржи Годишното Собрание на ЗЗ Агро Фаланга

Годишната седница на Собранието на Здружението за земјоделци Агро Фаланга од Велес, ќе се одржи на 27 Март 2016 година (недела) во 18:00 часот во просториите на месната заедница Алексо Демниевки-Бауман во Велес. Собранието ќе има свечен и работен дел. На свечениот дел претседателот на здружението, Љупче Станковски ќе одржи поздравен говор за добредојде на гостите […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

ЗЗ Агро Фаланга во Агроспектар на К1 телевизија

Здружението за земјоделци Агро Фаланга оствари соработка со К1 телевизија. Емисијата Агроспектар што се емитува во рамките на К1 телевизија секоја недела во 13:00 часот и ЗЗ Агро Фаланга отпочнаа со снимањето на серијата од емисии насловени како Пчеларски календар. Идејата е во емисијата да се прикажат месечните активности на пчеларникот. Емисијата ќе се снима […]

ribi Прочитај повеќе

Јавен повик на АФПЗРР за мерките 1 и 2- рибарство и аквакултура

  Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој објавува јавен повик бр. 02/2016 за доставување на барања за користење на средствата од Програмата за финансиска поддршка во Рибарството и Аквакултурата за 2016 година. Мерка 1 –се однесува на финансиска поддршка во рибарството. Потточка 1.3 – Риболовни пунктови – изградба на нови, реконструкција и адаптација […]

Состанок на одгледувачи на лумбрикултура Прочитај повеќе

Се одржа состанок на одгледувачи на лумбрикултура во Скопје

На 17 Март 2016 година, по иницијатива на Здружението за земјоделци Агро Фаланга, се одржа состанок на одгледувачи на лумбрикултура. Присутните на состанокот имаа можност да се сретнат со Проф. д-р Бојан Поповски кој е член на потсекторот за лумбрикултура при здружението, а воедно и член на Комисијата за изработка на Програмата за дејствување на потсекторот за […]

85919_vest_mlijeko Прочитај повеќе

Известување до млекопроизводителите: Во тек е поднесување на барања за директни плаќања

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува млекопроизводителите дека во тек е поднесување на барања за директни плаќања за произведено и предадено овчо, козјо и кравјо млеко во период од октомври до декември 2015 година. Висината на поддршката изнесува 3,5 денари по литар. Барањата се поднесуваат до 30 април 2016 година […]

Дејан Стоименовски - дипломиран инжењер, поледелец Прочитај повеќе

Земјоделскиот инжењер Дејан Стоименовски е нов соработник на ЗЗ Агро Фаланга

Дејан Стоименовски е дипломиран земјоделски инжењер, роден е во 1975 година и живее во Лозово. Дипломирал на Факултетот за земјоделски науки и храна во Скопје, 2003 година, на насоката за поледелство. Дипломската работа што ја изработил била на тема: Производство на тутун во реонот на Лозово. Работел на неколку проекти преку Фондацијата отворено општество и […]

traktor Прочитај повеќе

Можност за посета на саемот за земјоделие во Коња -Турција, преку туристичката агенција Адонис Груп

Од 23-ти до 27-ми Март 2016 година во Коња  ќе се одржи 14-ти Меѓународен  саем за земјоделие и земјоделска механизација-KONYA AGRICULTURE 2016. АДОНИС ГРУП  во соработка со ТУЈАП ФЕРС организира посета на саемот од 23-ти до 26-ти Март 2016 год.  Саемот претставува можност за поврзување, а со тоа и развивање на дејноста на нашите земјоделци со реномирани турски компании. Саемот овозможува размена на искуства […]