Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Живинарството полека згаснува

Процентот на намалување на домашното производство на живина е само нумеричка слика за тивкото умирање за живинарското стопанство во Македонија Драстично намалување на бројот на живина има од година на година во Македонија, што е показател дека живинарството неповратно згаснува, предупредуваат во земјоделските здруженија. Според податоците на Државниот завод за статистика, вкупниот број живина во […]

ориз Прочитај повеќе

Агроспектар со емисија за оризот снимена во соработка со ЗЗ Агро Фаланга

Здружението за земјоделци Агро Фаланга продолжува со соработката со К1 телевизија. Во рамките на земјоделската емисија Агроспектар беше снимен прилог за подготовките за сеидба на ориз. Прилогот беше снимен на земјоделските површини на нашиот член Дане Андоновски. Претседателот на здружението, Љупче Станковски, зборуваше за цената на оризот и за перспективите на оваа култура. За повеќе информации […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

ЗЗ Агро Фаланга во Аграр на МРТ и Агроспектар на К1

На 10 Април 2016 година (недела) во 13:30 на Македонската Радио Телевизија во емисијата за земјоделие Аграр ќе се прикаже првиот дел од прилогот за лумбрикултура. Снимањето се изврши на фармите на нашите членови Ацо Павловски и Ивица Митрушов од Св.Николе. За значењето на лумбрикултурата зборуваше и нашиот соработник од Факултетот за земјоделски науки и […]

DSCI0440 Прочитај повеќе

Известување за пчеларите: ЗЗ Агро Фаланга организира менување на пчелин восок за сотни основи

На 12 Април 2016 година (вторник), ЗЗ Агро Фаланга организира менување на пчелен восок за готови сотни основи. Менувањето ќе се изврши во 17:00 часот кај просториите на невладините здруженија во Велес. Се повикуваат сите пчелари кои имаат восок за менување да дојдат и да се снабдат со сотни основи кои им се потребни за […]

Групна фотографија во црквениот двор Прочитај повеќе

Се прослави Благовец – денот на пчеларите

На 7-ми Април 2016 година во организација на Здружението за земјоделци Агро Фаланга, традиционално се прослави Благовец – денот на пчеларите. Свеченоста се одржа во црквата Св. Спас во Велес каде присуствуваа пчелари од Велес и околината. Се одржа свечена миса каде свештени лица дадоа благослов на присутните и посакаа бериќетна година на сите пчелари. Се благослови […]

Нови кумови Прочитај повеќе

Агенда за утрешната прослава на денот на пчеларите – Благовец

Здружението за земјоделци Агро Фаланга традиционално и оваа година ќе го одбележи денот на пчеларите, Благовец. На 7-ми Април (четврток) во црквата Св.Спас во Велес, со почеток во 17:00 часот ќе започне свечената прослава на која се поканети голем број на пчелари членови на здружението, како и пчелари – гости. Здружението упатува отворена покана кон сите […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

Во тек е пријавување на бројна состојба на презимени пчелни семејства

Известување до пчеларите кои се корисници на директна поддршка од Владата на РМ (субвенции) дека е отпочнат периодот за пријавување на бројна состојба на презимени пчелни семејства. Оваа бројна состојба се пријавува во периодот од 1-ви до 15-ти Април во Ветеринарното друштво каде што имаат матичен ветеринар. Според Уредбата за поблиските критериуми за директни плаќања, […]