Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Договорно производство за да не се фрла родот

Ситните земјоделци при одлучувањето за видот и количествата што ги садат се водат од минатогодишните цени, што е една од главните причини што секоја година дел од родот завршува на депониите Во Македонија речиси секоја година се јавуваат вишоци земјоделски производи и земјоделците во неможност да го продадат го фрлаат родот. Главни причини за неисплатливоста […]

gallery-cows1 Прочитај повеќе

Средба со група сточари од велешкиот регион во селото Отовица

Здружението за земјоделци Агро Фаланга оствари средба со група сточари од  велешкото регион во селото Отовица. Претседателот на здружението, Љупче Станковски на 20 Април 2016 се сретна со група сточари од ова село. Тие разговараа за проблемите со кои се соочуваат сточарите, а најмногу за проблемот со откупот на млекото, односно ниските откупни цени и доцнењето […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

Градот Велес со соопштение за прскање против комарци

Општината Велес ја информира јавноста, посебно пчеларите, за авионско прскање против комарци. Соопштението во кое се повикуваат пчеларите да превземат мерки за заштита на пчелите за време на прскањето гласи: ,,Општина Велес ја информира јавноста дека, поради лошите временски услови, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 23 Мај (Понеделник) 2016 год. […]

DSCI2053 Прочитај повеќе

ЗЗ Агро Фаланга потпиша договор за соработка со здружението на агроновинари на Република Македонија Медиа Плус

Здружението за земјоделци ,,Агро Фаланга” и здружението на агроновинари на Република Македонија ,,Медиа Плус” потпишаа меморандум за соработка. Претседателот на ЗЗ Агро Фаланга, Љупче Станковски и претседателката на ЗАРМ Медиа Плус, новинарката Сузана Трајковска на 21 Април 2016 година во Скопје потпишаа договор за соработка од областа на земјоделието и новинарството. Соработката помеѓу двете здруженија […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Преполовен родот на пченица

Голем пад на производството на пченица во изминатата 2015 година регистрирал Државниот завод за статистика. Анализите покажале дека за драстичниот пад на производството најмногу придонеле климатските промени, но според упатените, голем удел во тоа имале и распадот на агрокомбинатите, расцепканоста на обработливите површини, несоодветно користење на семенскиот материјал и на ѓубривата… Поради сето тоа, од […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

Во тек е пријавувањето за субвенции за пчеларите

Во тек е поднесување на барања за финансиска поддршка на пчеларите. Периодот за поднесување е од 1-ви до 30-ти Мај во подрачните единици на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. За да се изврши ова пријавување потребно е во министерството да се поднесе потврда од надлежната ветеринарна станица за број на презимени пчелни семејства, а врз основа […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

Туторијал за ефикасен начин на центрифугирање на мед кој придонесува за заштита на рамките од кршење

Во овој туторијал е прикажан начин на центрифугирање на мед кој придонесува за заштита на рамките од кршење. Самиот начин на кој е изработена центрифугата не дозволува кршење на рамките, а со тоа овозможува и нивна повторна употреба во следната сезона. На овој начин се продолжува векот на траењето на рамките, а пчелите немаат дополнителна […]