dsc_0045 Прочитај повеќе

Охридските пчелари повторно се едуцираат

Охридските пчелари ја користат секоја можност за едукација во областа на пчеларството. Така со бројните предавања што ги организира тамошното пчеларско здружение„Охрид“, тие се во тек со сите новости во оваа област. Следното предавање кое го организира претседателот на здружението Тони Јосифоски е на тема „Прихрана на пчелните семејства во зимскиот период“, а гостин предавач […]

dsci2233 Прочитај повеќе

Пресечено крило на матицата- секундарен метод на заштита при роење

Еден од најголемите проблеми за пчеларите е изројувањето на пчелите. Овој пат ви прикажуваме видео од професионалниот пчелар Љупче Станковски каде тој објаснува секундарен метод за заштита при изројување на пчелите. Неговото објаснување е следното „Примарен начин за спречување на роење на пчелите е унуштување на матичњаците. Но, во десет до петнаесет проценти од  друштвата […]

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Прочитај повеќе

ОТВОРЕНИ ДЕНОВИ НА АГЕНЦИЈАТА ЗА ХРАНА И ВЕТЕРИНАРСТВО

Агенцијата за храна и ветеринарство на Република Македонија, од градот Ресен го почна новиот циклус на непосредни средби со операторите со храна и граѓаните од овој регион, во рамки на Отворените денови на Агенцијата за храна и ветеринарство. Почнувајќи од 13 Октомври до средината на месец Ноември, првите луѓе на Агенцијата средби со компаниите и граѓаните […]

sake-med Прочитај повеќе

Лажниот мед главен проблем на пчеларите

Лажниот фалсификуван мед, главен проблем на пчеларите во југозападниот регион во земјата. На патот Охрид Кичево, две години после масовната акција кога инспекторите запленија тони гликозен  сируп, повторно се продава лажен мед. Според пчеларите дури  90 % од медот на пазарите во регионот е лажен неприроден мед, кој е изработен до совршенство и тежок да […]

dsc_0045 Прочитај повеќе

ОХРИЃАНИ ИМАА МОЖНОСТ ДА СЕ СРЕТНАТ СО ИНСПЕКТОРИТЕ ОД АГЕНЦИЈАТА ЗА ХРАНА И ВЕТЕРИНАРСТВО

Охриѓани на отворениот ден се сретнаа со инспектори од Агенцијата за храна и  ветеринарство. На средбата присуствуваа прозиводители на храна, на мед, преработувачи на месо и млечни производи, хотелиери. Секој од својот домен на работа  ги изнесуваа проблемите  и бараа начини како да се олеснат  работите во производството на храна.  Беа изнесени проблемите од немање  […]

Тони Јосифоски, претседател на Пчеларско здружение Охрид од Охрид и Љупче Станковски претседател на Здружението за земјоделци Агро Фаланга од Велес Прочитај повеќе

Потпишан меморандум за соработка помеѓу Здружението за земјоделци Агро Фаланга и Пчеларското здружение Охрид

На 20 Октомври 2016 година Здружението за земјоделци „Агро Фаланга“ од Велес и Пчеларското здружение „Охрид“ од Охрид потпишаа меморандум за соработка и взаемна помош. Меморандумот се потпиша во општинската сала во Охрид и беше поздравен со голем аплауз од присутните членови на здруженијата. Ова не претставува само формален документ, туку и реална потреба за […]

dsc_0094 Прочитај повеќе

Љупче Станковски одржа предавање во Охрид на тема Технологија на Фарар системот и методологија на негова работа

На 20 Октомври 2016 година со почеток во 18:00 часот во општинската сала во Охрид, професионалниот пчелар Љупче Станковски одржа предавање на тема „Технологија на Фарар системот и методологија на негова работа“. Во полната сала беа присутни пчелари од пчеларското здружение „Охрид“ од Охрид кое воедно беше и домаќин на предавањето и пчелари од пчеларското здружение „Пчела“ […]

dsci2435 Прочитај повеќе

Информативна сесија на Цивика Мобилитас за третиот повик за институционални грантови

На 12 Септември 2016 (вчера), во просториите на Кинотека Македонија од 11:00 часот се одржа информативна сесија на третиот повик за институционални грантови на Civica Mobilitas со референтен број ЦМ-ИНС-03 чија цел е институционален развој и организациско јакнење на граѓанските организации. Рокот за аплицирање на овој повик е 31 октомври 2016 до 16:00 часот. На информативната сесија која беше […]

dsci2080 Прочитај повеќе

Фази во изградбата на квалитетни рамки и саќе

Љупче Станковски во најновото видео кое може да го погледнете подолу, за квалитетот на пчеларската опрема вели: „Многу пчелари кога купуваат пчелна опрема која е потребна за успешна работа, тргнуваат да бараат таму каде е најефтина. Јас тоа го споредувам со два автомобила, мерцедес и фиат 750 или попознат како фиќо. Кога би требало да […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Во земјата на сонцето третина ниви необработени

Голем дел од обработливото земјиште отпаѓа на мали и расцепкани парцели, кои се заглавени во имотно-правни спорови, што според земјоделците е главната причина што земјата не се обработува Честите постапки за поделба на наследството придонесоа дел од обработливите ниви да стане меѓи и пристапни патишта и да не се користи за производство на земјоделски култури. […]