DSCI1515 Прочитај повеќе

Известување до пчеларскиот сектор на Агро Фаланга за набавка на опрема

Известување до пчеларите од Велес и велешкиот регион. На 30 Ноември 2016 (среда) пристигнува пчеларска опрема. Сите заинтересирани што сакаат да погледнат или да си набават опрема по поевтина цена, истата може да ја разгледаат од 16:00 часот во месната заедница Алексо Демниевски – Бауман.  

dsc_0016 Прочитај повеќе

Агро Фаланга со учество на форумот на Цивика Мобилитас – Време на предизвици

На 16 Ноември 2016 година, Цивика Мобилитас организираше форум насловен како „Време на предизвици“. Форумот се одржа во хотелот Дрим во Струга каде учествуваа над 350 претставници на граѓански организации, општини, ученици, граѓани, студенти, меѓу кои свои претставници имаше и ЗЗ Агро Фаланга. На националниот форум се одржаа 21 настан кои беа организирани од граѓанските […]

Проф. д-р Гоце Костоски - микробиолог Прочитај повеќе

Вчеравечер за првпат пред велешките пчелари, Проф. д-р Гоце Костоски со предавање за зимска прихрана на пчелите

„Секој пчелар си е стручен во својот пчеларник и треба да знае да ја оцени ситуацијата во пчеларникот“ – вели професорот Гоце Костоски На вчерашното предавање (18 Ноември 2016) кое се одржа со почеток од 18:00 часот во општинската сала во Велес, за првпат пред велешките пчелари предавање одржа Проф. д-р Гоце Костоски- микробиолог. Предавањето […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Грамажата паѓа, цената останува иста

„НЕЗАБЕЛЕЖЛИВИ“ ФИНТИ ЗА ПОГОЛЕМ ПРОФИТ Сѐ додека грамажата е обележана на декларацијата нема ништо незаконски. Но проблемот е што вообичаено тежината и состојките се напишани со многу ситни букви. Затоа потрошувачите мора да ги гледаат декларациите, бидејќи оваа практика е многу раширена кај производителите Намалување на грамажата на производите и продажба по иста цена или […]

dsci2108 Прочитај повеќе

УЛОГАТА НА ПРОТЕИНИТЕ ВО РАЗВОЈОТ НА МАТИЦИТЕ КАЈ ПЧЕЛИТЕ

Во првите неколку дена откако ќе се изведат, ларвите од пчелите се хранат со матичен млеч кој се излачува од жлездите на возрасните пчели. “Тоа е многу здрава храна која содржи јагленохидрати, протеини и аминокиселини”, вели Робин Мориц, професор по молекуларна екологија на Универзитетот Мартин Лутер (УМЛ) во Германија. По неколку дена, повеќето ларви почнуваат […]

dsci2124 Прочитај повеќе

Професор доктор Гоце Костоски ќе одржи предавање пред велешките пчелари на тема: Значењето на зимската прихрана кај пчелите и нивниот пролетен развој

Велешките пчелари ќе имаат можност да се едуцираат за значењето на зимската прихрана кај пчелите и нивниот пролетен развој. На 18 Ноември 2016 (петок) со почеток во 18:00 часот во општинската сала во Велес, предавање ќе одржи Проф. д-р Гоце Костоски, микробиолог. Негова специјалност е биологија на пчелите и нивната патологија. Предавањето е на тема: „Значењето […]

DSCI1515 Прочитај повеќе

Набавка на пити за прихрана на пчелни семејства и друга опрема за членовите на Агро Фаланга

Здружението за земјоделци Агро Фаланга изврши набавка на пити за прихрана на пчелни семејства и друга опрема за пчеларскиот сектор. Питите и опремата ќе бидат поделени н часота 16 Ноември 2016 (среда) во 18:00 часот во просториите на месната заедница „Алексо Демниевски Бауман“ во Велес. Сите членови кои имаат порачано пити и опрема да присуствуваат на […]

dsc_1016 Прочитај повеќе

Процедури и постапки при пријава на штета во пчеларникот под сомнеж дека е намерно нанесена

Задожителни  постапки и процедури кои треба да се почитуваат при забележано труење на пчелите во вашиот пчеларник, или некои други штети сторени од познати или непознати лица. Оваа информација ја објавуваме со цел сите кои одгледуваат пчели, а кои се соочуваат со вакви несакани појави да знаат како правилно да постапат, за да можат правдата […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

Важни датуми и информации за пчеларите кои треба да ги знаат за овој период од годината

Пчеларството кај нас во Македонија е во подем, па пожелно е новите пчелари доколку сакаат да бидат финансиски поддржани од државата да се информираат за некои од поважните датуми и рокови кои треба да ги запазат. Воедно ова е и потсетување за постарите пчелари. Пријавувањето и запазувањето на бројната состојба на пчелните семејства во одреден […]