???????????????????????????????????? Прочитај повеќе

Љупче Станковски одржа предавање пред прилепските пчелари

Гостопримливи и љубезни, продолжувајќи ја традицијата со организирање предавања за своите членови, прилепското здружение на пчелари „Братство“, на 26 Декември 2016 го пречека Љупче Станковски, последниот гостин-предавач за 2016 година. Предавањето насловено како „Функционален систем на работа и современа технологија во модерното пчеларење“ предизвика голем интерес и бројни прашања од присутните пчелари. Тие беа заинтересирани […]

1collison Прочитај повеќе

Паразитската фаза на крлежот од типот вароа

Животниот циклус на крлежот од типот вароа се состои од две одделни фази: паразитска фаза во текот на која женките на крлежот се прикачуваат на возрасните пчели и се хранат со лимфата (крвта), и репродуктивна фаза која се одвива во затворените ќелии на ларвите, внатре во леглото. Во текот на паразитската фаза, крлежот често се […]

dsc_0004 Прочитај повеќе

Работна средба на Агро Фаланга со земјоделската задруга Охридска Черешна од Охрид

Претседателот на ЗЗ Агро Фаланга, Љупче Станковски, на средбата која се одржа во петокот на 16 Декември 2016 година во Охрид, се сретна со претставници на земјоделската задруга Охридска Черешна. На средбата тој разговараше со управителот на задругата Николче Спироски и со членовите на задругата Ванчо Стојаноски и Борче Стојаноски. Повод за средбата беше потпишување на меморандум за соработка […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Не се користи потенцијалот за производство на органска храна

Во Македонија постои интерес кај земјоделците да поминат од конвенционално во органско производство, но иако се зголемува производството на ваков вид храна сѐ уште е мал бројот на земјоделците што продуцираат органски производи. Според податоците од Државниот завод за статистика (ДЗС), во 2015 година, само 2.632 хектари односно 0,51отсто од обработливата земјоделска површина во Македонија […]

13654269_1111360332263831_7720122115727834357_n Прочитај повеќе

Фидби – нова супер храна за пчелите

После 12 годишно истражување на Универзитетот во Гуелф, Канада, во 2004 година е создадена Фидби, храна наменета за пчели. Таа претставува замена за природниот полен и е високо квалитетна храна за пчелите, која е од растително потекло. Фидби е создадена од 255 избрани и најдобро испитани видови материи кои се земени исклучиво од растенија како: житарици, […]

???????????????????????????????????? Прочитај повеќе

Агро Фаланга присуствуваше на форумот на тема: Квалитет и одржливост – ризици и можности за развој?

Еднодневен Форум на тема: „Квалитет и одржливост – ризици и можности за развој?“ во организација на ДНВ ГЛ заедно со Интегрирани системи за квалитет (IQS) На 06 Декември со времетраење од 09:00 до 14:30 часот во просториите на Холидеј Ин во Скопје се одржа форум на тема „Квалитет и одржливост – ризици и  можности за […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

Третирање на вароа со оксална киселина рамка по рамка

Љупче Станковски кој е професионален пчелар, во видеото  прикажано подолу го објаснува начинот на третирање на вароа со оксална киселина. Тој вели: „За да можеме прецизно да ја оцениме јачината на пчелното семејство и квалитетно да ја извршиме апликацијата на растворот со оксална киселина, тоа го вршиме со прскање на пчелите рамка по рамка. На […]