DSC_9042 Прочитај повеќе

Заклучоци од средбата на сточарите одржана во Велес

Во организација на Здружението за земјоделци „Агро Фаланга“, денес со почеток од 12:00 часот во хотелот Гардениа во Велес се одржа средба на група сточари. Присутните сточари беа претставници од повеќе градови во Македонија. Меѓу присутните беа сточари од велешко, прилепско, битолско и кавадаречко. Состанокот го водеше претседателот на здружението, Љупче Станковски. На состанокот на сточарите им […]

ovci Прочитај повеќе

Состанок на сточари во организација на ЗЗ Агро Фаланга

На 28 Април 2017 (петок), со почеток од 12:00 часот во хотел Гардениа во Велес, ќе се одржи состанок на сточари од цела Македонија. На барање од сточари од прилепско, Здружението за земјоделци „Агро Фаланга“ од Велес, ги организира сточарите од цела Македонија за заедничка средба, со цел разрешување на постоечките проблеми. На средбата најавија […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Замира одгледувањето овци во Македонија

Според извештајот на Државниот завод за статистика, во 2016 година, во споредба со 2015 година, е забележано намалување на бројот на овците во двата сектора, кај индивидуалните земјоделски стопанства за 0,7 отсто, а кај деловните субјекти бројот на овци е намален за 16,2 отсто. Минатата година имало вкупно 723.295 овци, во 2015 година тој број […]

Слика 5 Прочитај повеќе

Во Гостивар се одржа дводневна обука за финансиско знаење во земјоделието

На 4-ти и 5-ти Април 2017 година во општинската сала во Гостивар се одржа дводневна обука за финансиско знаење во земјоделието. Обуките се дел од проектот „Инклузија и иновација во микрофинансирањето“ кој е финансиран од УСАИД а го спроведува „Македонската развојна фондација за претпријатија“ (МРФП). Главната цел на проектот е подобрување на пристапот до финансии […]

DSCI2640 Прочитај повеќе

Пчеларите во Велес го одбележаа Благовец, денот на пчеларите

7-ми Април е денот кога пчеларите во Македонија го одбележуваат својот патрон празник Благовец. Во Велес традиционално овој празник се одбележува во црквата Свети Спас, со литургија во попладневните часови и пригоден ручек на кој имаат можност да се дружат и да си разменат искуства од пчеларењето. Здружението за земјоделци „Агро Фаланга“ веќе трета година […]

???????????????????????????????????? Прочитај повеќе

Прилепските пчелари го прославија Благовец, денот на пчеларите

Рано наутро, на 7-ми Април 2017 година во црквата Света Петка во селото Лениште, пчеларското здружение „Братство“ од Прилеп и прилепските пчелари го одбележаа Благовец, денот на пчеларите. На прославата присуствуваше градоначалникот на Прилеп, Марјан Ристески, претседателот на здружението за земјоделци „Агро Фаланга“, Љупче Станковски заедно со неколку пчелари од Велес, а помеѓу поканетите пчелари од Битола […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Станковски: Сточарите се пред комплетен пропаст, откупот на јагнињата пред Велигден со очајни цени

Интервју на Љупче Станковски за порталот Фактор Голем број на сточари од различни региони се жалат на премногу ниските откупни цени за нивните јагниња пред големиот христијански празник Велигден. Откупувачите не даваат повеќе од 100 денари за килограм со што само нивните трошоци не можат ни да се покријат, а уште помалку па нешто и […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

Во тек е пријавување на бројна состојба на презимени пчелни семејства

  Известување до пчеларите кои се корисници на директна поддршка од Владата на РМ (субвенции) дека е отпочнат периодот за пријавување на бројна состојба на презимени пчелни семејства. Оваа бројна состојба се пријавува во периодот од 1-ви до 15-ти Април во Ветеринарното друштво каде што имаат матичен ветеринар. Според „Уредбата за поблиските критериуми за директни […]