Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Вештачка храна – реални штети

Вештачки произведена храна, фалсификувани и хемиски третирани производи сѐ почесто се наоѓаат во маркетите и на пазарите низ земјава, а потрошувачите речиси и да не се свесни дека секојдневно ги консумираат. Прашањето е какви се шансите Македонија да користи здрави производи без сурогат-состојки, без хормони, без конзерванси и без преголемо количество пестициди. Според Љупче Станковски, […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Увозот на пченица ги става во опасност домашните производители

Владата на Србија усвои регулатива за класификација на пченица, којa предвидува дека само житото и житните култури со висок квалитет може да се користат за исхрана на луѓето. Причината за донесување на овој документ е во фактот дека српскиот пазар не правел класификација што може од родот да се искористи за производство на брашно. Ваквата […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Стотина илјади жени ја одржуваат рурална Македонија во живот

Бројот на жени вработени, работодавци или неплатени семејни работнички во руралниот дел во Македонија лани изнесувал 105.402. Жената во селската земјоделска економија е неизоставен сегмент и без неа како столб не би можело да функционира ниту едно земјоделско стопанство Економско јакнење на жената земјоделец, издигнување на свеста за поголема вклученост во креирањето на земјоделската политика, […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Македонското земјоделство под лупа

Производството на домати, пиперки и јаболка лани е намалено во однос на 2015 година, и тоа кај доматите за 6,6 отсто, кај пиперките за 4 отсто и кај јаболката за дури 26,2 отсто. Во последната година, бројната состојба на говедата, свињите и козите е во пораст, а бројот на овците е во опаѓање Какви резултати […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Укинувањето на царината тежок удар врз свињарството

Македонија е увозно зависна од храна за гоење на свињите, а цената секогаш варира од зголемувањето на увозот на смрзнато месо или, пак, од намалувањето на давачките при влезот во државата Со укинување на царината за увоз на свинското смрзнато месо, се очекува домашната месна индустрија да стане поконкурентна на домашниот пазар и да почне […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Ќе го амортизира ли зелената нафта очекуваниот ценовен шок?

АНАЛИЗА Зголемувањето на акцизата на нафтата за три и пол денари во изминатиов период предизвика бурни реакции кај земјоделците, кои укажаа дека е неизбежно секој дополнителен трошок и зголемена давачка да влијаат на цените на земјоделските производи, кои, според нив, се исти со години. На ваквите реакции надлежните одговорија со најава за воведување т.н. зелена […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Хроничен проблем со откупот на земјоделските производи

Ненавремен откуп и ниски откупни цени за скапо произведени, неконкурентни производи што се одгледуваат неорганизирано ја отсликуваат состојбата на македонското земјоделство, кое веќе неколку години бележи намалување на откупот и на продажбата на земјоделските производи. Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2017 година, откупот и продажбата на земјоделски производи се […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Замира одгледувањето овци во Македонија

Според извештајот на Државниот завод за статистика, во 2016 година, во споредба со 2015 година, е забележано намалување на бројот на овците во двата сектора, кај индивидуалните земјоделски стопанства за 0,7 отсто, а кај деловните субјекти бројот на овци е намален за 16,2 отсто. Минатата година имало вкупно 723.295 овци, во 2015 година тој број […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Поларните температури ќе ги поскапат овошјето и зеленчукот

Поларните температури ќе предизвикаат штети кај некои земјоделски посеви, а пред сѐ кај овошките, раноградинарските производи и лозовите насади. Од друга страна, снегот е добредојден за полјоделството и за житните култури, но само ако минусните температури не се задржат подолг период. Според земјоделците, дополнително ќе се утврдува процентот на штети од измрзнување кај земјоделските производи, […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Не се користи потенцијалот за производство на органска храна

Во Македонија постои интерес кај земјоделците да поминат од конвенционално во органско производство, но иако се зголемува производството на ваков вид храна сѐ уште е мал бројот на земјоделците што продуцираат органски производи. Според податоците од Државниот завод за статистика (ДЗС), во 2015 година, само 2.632 хектари односно 0,51отсто од обработливата земјоделска површина во Македонија […]