DSCI1940 Прочитај повеќе

ЗЗ Агро Фаланга на 31 Март ќе одржи Годишна седница на Собранието

ЗЗ Агро Фаланга ги известува своите членови дека на 31 Март 2018 (сабота) со почеток од 19:00 часот во месната заедница Алексо Демниевски -Бауман, ќе се одржи Годишна седница на Собранието на здружението. На Седницата ќе биде разгледувана работата на здружението во изминатата година, а ќе се донесе План и програма на активности за 2018 […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Увозот на пченица ги става во опасност домашните производители

Владата на Србија усвои регулатива за класификација на пченица, којa предвидува дека само житото и житните култури со висок квалитет може да се користат за исхрана на луѓето. Причината за донесување на овој документ е во фактот дека српскиот пазар не правел класификација што може од родот да се искористи за производство на брашно. Ваквата […]

dsci2080 Прочитај повеќе

Се ближи крајниот рок за отварање на Регистарски број на одгледувачница

Сите пчелари кои скоро почнале да се бават со пчеларство, а се уште немаат отворено Регистарски број на одгледувачница (РБО), крајниот рок за отварање на истиот за оваа година е 15 Март 2018 год. За отворање на РБО потребен е само документ за лична идентификација (лична карта) и адреса или место каде е лоциран пчеларникот. […]

DSC_0080 Прочитај повеќе

Љупче Станковски ќе гостува во Македонска Каменица со предавање на тема „Согледување на недостатоци во производството на мед и нивно отстранување”

Љупче Станковски, професионален пчелар и претседател на „ЗЗ Агро Фаланга”, ќе гостува со предавање во Македонска Каменица. Предавањето ќе се одржи на 01.02.2018 година (четврток) со почеток од 17:00 часот во општинската сала. Предавањето е на тема „Согледување на недостатоци во производството на мед и нивно отстранување”. Предавањето воедно претставува можност и за воспоставување соработка […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Стотина илјади жени ја одржуваат рурална Македонија во живот

Бројот на жени вработени, работодавци или неплатени семејни работнички во руралниот дел во Македонија лани изнесувал 105.402. Жената во селската земјоделска економија е неизоставен сегмент и без неа како столб не би можело да функционира ниту едно земјоделско стопанство Економско јакнење на жената земјоделец, издигнување на свеста за поголема вклученост во креирањето на земјоделската политика, […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Македонското земјоделство под лупа

Производството на домати, пиперки и јаболка лани е намалено во однос на 2015 година, и тоа кај доматите за 6,6 отсто, кај пиперките за 4 отсто и кај јаболката за дури 26,2 отсто. Во последната година, бројната состојба на говедата, свињите и козите е во пораст, а бројот на овците е во опаѓање Какви резултати […]

DSC_0080 Прочитај повеќе

На покана од ПЗ Матица, Љупче Станковски ќе гостува со предавање во Скопје

На покана од „ПЗ Матица”, Љупче Станковски ќе го одржи своето прво предавање во Скопје на тема „Функционален систем на работа и современа технологија во модерното пчеларење”. Предавањето ќе се одржи на 22-ри Декември (петок) 2017 г. со почеток во 17:00 часот во просториите на Стопанска комора на Македонија.

DSC_0004 Прочитај повеќе

Прво предавање на Љупче Станковски во Делчево на тема „Функционален систем на работа и современа технологија во модерното пчеларење”

На покана од претседателот на пчеларското здружение „Пијанечка пчела 2″ од Делчево, Јованчо Медарски, професионалниот пчелар Љупче Станковски за првпат ќе гостува со предавање во овој град. Предавањето кое ќе биде на тема „Функционален систем на работа и современа технологија во модерното пчеларење”, ќе се одржи на 20-ти Декември (среда) 2017 година со почеток во 17:00 […]

DSC_0061 Прочитај повеќе

Ново предавање на Љупче Станковски во Свети Николе на тема „Недостатоци во производството на мед и нивно отстранување”

На 15-ти Декември (петок) со почеток од 17:00 часот, во просториите на општинската сала во Свети Николе, Љупче Станковски ќе одржи предавање на тема „Недостатоци во производството на мед и нивно отстранување”. По минатогодишното гостување, ова е втора дружба на Станковски со светиниколските пчелари. Темата која овојпат ќе ја предава е актуелна поради се полошите временски […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Укинувањето на царината тежок удар врз свињарството

Македонија е увозно зависна од храна за гоење на свињите, а цената секогаш варира од зголемувањето на увозот на смрзнато месо или, пак, од намалувањето на давачките при влезот во државата Со укинување на царината за увоз на свинското смрзнато месо, се очекува домашната месна индустрија да стане поконкурентна на домашниот пазар и да почне […]