DSCI2972 Прочитај повеќе

Во Велес се одржа бизнис средба со странски откупувачи на свежо овошје и зеленчук

Следејќи го успехот од досегашните трговски мисии, организирани во Македонија за германски и други купувачи, УСАИД Проектот за Регионален Економски Развој– РЕГ во соработка со проектот на ГИЗ САРЕД Албанија, организира уште една рунда на Бизнис (Б2Б) средби со купувачи на свежо овошје и зеленчук. Бизнис средбата се одржа во хотелот Романтик во Велес на […]

DSC_9042 Прочитај повеќе

Заклучоци од средбата на сточарите одржана во Велес

Во организација на Здружението за земјоделци „Агро Фаланга“, денес со почеток од 12:00 часот во хотелот Гардениа во Велес се одржа средба на група сточари. Присутните сточари беа претставници од повеќе градови во Македонија. Меѓу присутните беа сточари од велешко, прилепско, битолско и кавадаречко. Состанокот го водеше претседателот на здружението, Љупче Станковски. На состанокот на сточарите им […]

DSCI2640 Прочитај повеќе

Пчеларите во Велес го одбележаа Благовец, денот на пчеларите

7-ми Април е денот кога пчеларите во Македонија го одбележуваат својот патрон празник Благовец. Во Велес традиционално овој празник се одбележува во црквата Свети Спас, со литургија во попладневните часови и пригоден ручек на кој имаат можност да се дружат и да си разменат искуства од пчеларењето. Здружението за земјоделци „Агро Фаланга“ веќе трета година […]

DSC_0044 Прочитај повеќе

Во Велес се одржа и вториот ден од обуките за финансиско знаење во земјоделието

На 07 Март 2017 год. (вторник) се одржа вториот ден од обуките за финансиско знаење во земјоделието. Овие обуки се дел од проектот „Инклузија и иновација во микрофинансирањето“ кој е поддржан од УСАИД, а го спроведува МРФП. Проектот е спроведуван во партнерство со Сојузот на Микрофинансиски организации, Штедилница Можности, Фондација Хоризонти и Штедилница ФУЛМ. ЗЗ […]

dsci2124 Прочитај повеќе

Професор доктор Гоце Костоски ќе одржи предавање пред велешките пчелари на тема: Значењето на зимската прихрана кај пчелите и нивниот пролетен развој

Велешките пчелари ќе имаат можност да се едуцираат за значењето на зимската прихрана кај пчелите и нивниот пролетен развој. На 18 Ноември 2016 (петок) со почеток во 18:00 часот во општинската сала во Велес, предавање ќе одржи Проф. д-р Гоце Костоски, микробиолог. Негова специјалност е биологија на пчелите и нивната патологија. Предавањето е на тема: „Значењето […]

Групна фотографија во црквениот двор Прочитај повеќе

Се прослави Благовец – денот на пчеларите

На 7-ми Април 2016 година во организација на Здружението за земјоделци Агро Фаланга, традиционално се прослави Благовец – денот на пчеларите. Свеченоста се одржа во црквата Св. Спас во Велес каде присуствуваа пчелари од Велес и околината. Се одржа свечена миса каде свештени лица дадоа благослов на присутните и посакаа бериќетна година на сите пчелари. Се благослови […]

Претседателот на ЗЗ Агро Фаланга Љупче Станковски со членови на здружението Прочитај повеќе

На 27 Март 2016 година ќе се одржи Собрание на ЗЗ Агро Фаланга

Здружението за земјоделци Агро Фаланга го закажа второто Собрание на здружението. Собранието ќе се одржи на 27 Март 2016 година (недела), на кое се покануваат сите членови и соработници на здружението. На Собранието ќе се разгледува работењето на здружението во 2015 година и според неговиот Статут ќе се донесуваат сите потребни документи и акти кои […]

Ивица Митрушов - тим лидер на потсекторот за лумбрикултура Прочитај повеќе

Заклучоци од состанокот на потсекторот за лумбрикултура

На 27.02.2016 година (сабота) во 18:00 часот во просториите на месната заедница Алексо Демниевски -Бауман во Велес, се состанаа група на одгледувачи на калифорниски црви. Состанокот  беше од отворен тип, па така на поканата освен членовите на ЗЗ Агро Фаланга се одзваа и други фармери од оваа дејност. На состанокот беа присутни фармери од Скопје, […]

Слика 1 Прочитај повеќе

Информативни кампањи за интегрирана заштита на растенијата како составен дел од добрата земјоделска пракса – имплементација и официјални контроли

Во рамките на проектот ,,Градење на капацитетите на надлежните органи за безбедност на храна, ветеринарна и фитосанитарна политика” кој е финансиран од Европската Унија од ИПА ТАИБ 2009 програмата, на 26.03.2015 се одржа предавање во хотелот Романтик во Велес. Предавањето на тема ,,Информативни кампањи за интегрирана заштита на растенијата како составен дел од добрата земјоделска […]