Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Увозот на пченица ги става во опасност домашните производители

Владата на Србија усвои регулатива за класификација на пченица, којa предвидува дека само житото и житните култури со висок квалитет може да се користат за исхрана на луѓето. Причината за донесување на овој документ е во фактот дека српскиот пазар не правел класификација што може од родот да се искористи за производство на брашно. Ваквата […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Стотина илјади жени ја одржуваат рурална Македонија во живот

Бројот на жени вработени, работодавци или неплатени семејни работнички во руралниот дел во Македонија лани изнесувал 105.402. Жената во селската земјоделска економија е неизоставен сегмент и без неа како столб не би можело да функционира ниту едно земјоделско стопанство Економско јакнење на жената земјоделец, издигнување на свеста за поголема вклученост во креирањето на земјоделската политика, […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Македонското земјоделство под лупа

Производството на домати, пиперки и јаболка лани е намалено во однос на 2015 година, и тоа кај доматите за 6,6 отсто, кај пиперките за 4 отсто и кај јаболката за дури 26,2 отсто. Во последната година, бројната состојба на говедата, свињите и козите е во пораст, а бројот на овците е во опаѓање Какви резултати […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Укинувањето на царината тежок удар врз свињарството

Македонија е увозно зависна од храна за гоење на свињите, а цената секогаш варира од зголемувањето на увозот на смрзнато месо или, пак, од намалувањето на давачките при влезот во државата Со укинување на царината за увоз на свинското смрзнато месо, се очекува домашната месна индустрија да стане поконкурентна на домашниот пазар и да почне […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Поларните температури ќе ги поскапат овошјето и зеленчукот

Поларните температури ќе предизвикаат штети кај некои земјоделски посеви, а пред сѐ кај овошките, раноградинарските производи и лозовите насади. Од друга страна, снегот е добредојден за полјоделството и за житните култури, но само ако минусните температури не се задржат подолг период. Според земјоделците, дополнително ќе се утврдува процентот на штети од измрзнување кај земјоделските производи, […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Во земјата на сонцето третина ниви необработени

Голем дел од обработливото земјиште отпаѓа на мали и расцепкани парцели, кои се заглавени во имотно-правни спорови, што според земјоделците е главната причина што земјата не се обработува Честите постапки за поделба на наследството придонесоа дел од обработливите ниви да стане меѓи и пристапни патишта и да не се користи за производство на земјоделски култури. […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Турбуленциите во цените на свинското месо засега во полза на граѓаните

Производителите на свинско месо донесоа одлука да ја намалат цената на свинското месо. Цената на свинско жива мера ќе се движи од 90 до 95 денари за килограм до пред Нова година и божиќните празници, за кога се најавува минимално зголемување на цената. Според граѓаните, ова е добра вест, бидејќи пред три месеци цената на […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Сè помалку домашна пченица за лебот наш насушен

Површините под пченица секоја година се намалуваат, а се намалува и производството. Наедно, Македонија го зголемува увозот на пченица и на брашно. Според Државниот завод за статистика, во 1995 година производството на пченица изнесувало 381.226 тони, а додека, пак, во 2015 година – 201.218 тони. Тргнувајќи од значењето на оваа стратегиска култура за државата, „Нова […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Памукот, конопот и ленот исчезнаа од македонските ниви

Враќањето на овие индустриски култури на територијата на Македонија би било од огромно значење бидејќи на овој начин ќе се намали увозот на овие суровини од странство, а од друга страна ќе се воспостави рамнотежа во производството на градинарски култури кај кои поради преголемото производство има проблем при пласманот на пазарите Шеќерна репка, сончоглед, афион, соја, […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Договорно производство за да не се фрла родот

Ситните земјоделци при одлучувањето за видот и количествата што ги садат се водат од минатогодишните цени, што е една од главните причини што секоја година дел од родот завршува на депониите Во Македонија речиси секоја година се јавуваат вишоци земјоделски производи и земјоделците во неможност да го продадат го фрлаат родот. Главни причини за неисплатливоста […]