Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Стотина илјади жени ја одржуваат рурална Македонија во живот

Бројот на жени вработени, работодавци или неплатени семејни работнички во руралниот дел во Македонија лани изнесувал 105.402. Жената во селската земјоделска економија е неизоставен сегмент и без неа како столб не би можело да функционира ниту едно земјоделско стопанство Економско јакнење на жената земјоделец, издигнување на свеста за поголема вклученост во креирањето на земјоделската политика, […]

DSCI2972 Прочитај повеќе

Во Велес се одржа бизнис средба со странски откупувачи на свежо овошје и зеленчук

Следејќи го успехот од досегашните трговски мисии, организирани во Македонија за германски и други купувачи, УСАИД Проектот за Регионален Економски Развој– РЕГ во соработка со проектот на ГИЗ САРЕД Албанија, организира уште една рунда на Бизнис (Б2Б) средби со купувачи на свежо овошје и зеленчук. Бизнис средбата се одржа во хотелот Романтик во Велес на […]

Слика 5 Прочитај повеќе

Во Гостивар се одржа дводневна обука за финансиско знаење во земјоделието

На 4-ти и 5-ти Април 2017 година во општинската сала во Гостивар се одржа дводневна обука за финансиско знаење во земјоделието. Обуките се дел од проектот „Инклузија и иновација во микрофинансирањето“ кој е финансиран од УСАИД а го спроведува „Македонската развојна фондација за претпријатија“ (МРФП). Главната цел на проектот е подобрување на пристапот до финансии […]

???????????????????????????????????? Прочитај повеќе

Во Прилеп успешно се одржа дводневната обука за финансиско знаење во земјоделието

На 21-ви и 22-ри Март 2017 година, во хотелот Кристал Палас во Прилеп се одржа дводневната обука за финансиско знаење во земјоделието. Обуките се дел од проектот „Инклузија и иновација во микрофинансирањето“ кој е финансиран од УСАИД а го спроведува „Македонската развојна фондација за претпријатија“ (МРФП). Главната цел на проектот е подобрување на пристапот до финансии особено […]

DSC_0004 Прочитај повеќе

ЗЗ Агро Фаланга стана партнер на МРФП во проектот Инклузија и иновација во микрофинансирањето

На 14 Февруари 2017 година, „Здружението за земјоделци Агро Фаланга“ со „Македонската развојна фондација за претпријатија“ потпиша Договор за организација на обуки за финансиско знаење. Обуките се дел од Проектот „Инклузија и иновација во микрофинансирањето“, а Договорот се склучи по изразениот интерес на здружението на објавениот Повик за изразување на интерес од страна на МРФП. […]

DSCI1940 Прочитај повеќе

ЗЕМЈОДЕЛЦИ – ПОДНЕСЕТЕ БАРАЊЕ ЗА ПАУШАЛНО ОДАНОЧУВАЊЕ ЗА 2016 ГОДИНА

Доколку приходот од земјоделска дејност во 2016 година не надминува 1.300.000 денари, имате можност данокот на доход да го плаќате паушално. Без разлика дали земјоделието претставува ваша основна дејност или истата ја вршите како дополнително занимање, регистрацијата за паушално оданочување ви овозможува персоналниот данок да го плаќате еднаш во годината и да немате дополнителни трошоци […]

dsc_0016 Прочитај повеќе

Агро Фаланга со учество на форумот на Цивика Мобилитас – Време на предизвици

На 16 Ноември 2016 година, Цивика Мобилитас организираше форум насловен како „Време на предизвици“. Форумот се одржа во хотелот Дрим во Струга каде учествуваа над 350 претставници на граѓански организации, општини, ученици, граѓани, студенти, меѓу кои свои претставници имаше и ЗЗ Агро Фаланга. На националниот форум се одржаа 21 настан кои беа организирани од граѓанските […]

ориз Прочитај повеќе

Агроспектар со емисија за оризот снимена во соработка со ЗЗ Агро Фаланга

Здружението за земјоделци Агро Фаланга продолжува со соработката со К1 телевизија. Во рамките на земјоделската емисија Агроспектар беше снимен прилог за подготовките за сеидба на ориз. Прилогот беше снимен на земјоделските површини на нашиот член Дане Андоновски. Претседателот на здружението, Љупче Станковски, зборуваше за цената на оризот и за перспективите на оваа култура. За повеќе информации […]

Состанок на одгледувачи на лумбрикултура Прочитај повеќе

Се одржа состанок на одгледувачи на лумбрикултура во Скопје

На 17 Март 2016 година, по иницијатива на Здружението за земјоделци Агро Фаланга, се одржа состанок на одгледувачи на лумбрикултура. Присутните на состанокот имаа можност да се сретнат со Проф. д-р Бојан Поповски кој е член на потсекторот за лумбрикултура при здружението, а воедно и член на Комисијата за изработка на Програмата за дејствување на потсекторот за […]

traktor Прочитај повеќе

Можност за посета на саемот за земјоделие во Коња -Турција, преку туристичката агенција Адонис Груп

Од 23-ти до 27-ми Март 2016 година во Коња  ќе се одржи 14-ти Меѓународен  саем за земјоделие и земјоделска механизација-KONYA AGRICULTURE 2016. АДОНИС ГРУП  во соработка со ТУЈАП ФЕРС организира посета на саемот од 23-ти до 26-ти Март 2016 год.  Саемот претставува можност за поврзување, а со тоа и развивање на дејноста на нашите земјоделци со реномирани турски компании. Саемот овозможува размена на искуства […]