DSCI2809 Прочитај повеќе

ЗЗ Агро Фаланга во посета на прилепското село Мало Рувци по повод традиционалното стрижење на овци

Здружението за земјоделци „Агро Фаланга“ го посети прилепското село Мало Рувци. На покана од сточарот од ова село, Зоран Трајчески, претседателот на здружението Љупче Станковски, сточарот Ѓоке Велков од кавадаречкото село Марино и уште неколкумина сточари од прилепско присуствуваа на стрижење на околу 350 овци. Искусниот Велков им се придружи на прилепските сточари во стрижењето, а домаќинот […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Хроничен проблем со откупот на земјоделските производи

Ненавремен откуп и ниски откупни цени за скапо произведени, неконкурентни производи што се одгледуваат неорганизирано ја отсликуваат состојбата на македонското земјоделство, кое веќе неколку години бележи намалување на откупот и на продажбата на земјоделските производи. Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2017 година, откупот и продажбата на земјоделски производи се […]

DSC_9042 Прочитај повеќе

Заклучоци од средбата на сточарите одржана во Велес

Во организација на Здружението за земјоделци „Агро Фаланга“, денес со почеток од 12:00 часот во хотелот Гардениа во Велес се одржа средба на група сточари. Присутните сточари беа претставници од повеќе градови во Македонија. Меѓу присутните беа сточари од велешко, прилепско, битолско и кавадаречко. Состанокот го водеше претседателот на здружението, Љупче Станковски. На состанокот на сточарите им […]

ovci Прочитај повеќе

Состанок на сточари во организација на ЗЗ Агро Фаланга

На 28 Април 2017 (петок), со почеток од 12:00 часот во хотел Гардениа во Велес, ќе се одржи состанок на сточари од цела Македонија. На барање од сточари од прилепско, Здружението за земјоделци „Агро Фаланга“ од Велес, ги организира сточарите од цела Македонија за заедничка средба, со цел разрешување на постоечките проблеми. На средбата најавија […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Замира одгледувањето овци во Македонија

Според извештајот на Државниот завод за статистика, во 2016 година, во споредба со 2015 година, е забележано намалување на бројот на овците во двата сектора, кај индивидуалните земјоделски стопанства за 0,7 отсто, а кај деловните субјекти бројот на овци е намален за 16,2 отсто. Минатата година имало вкупно 723.295 овци, во 2015 година тој број […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Станковски: Сточарите се пред комплетен пропаст, откупот на јагнињата пред Велигден со очајни цени

Интервју на Љупче Станковски за порталот Фактор Голем број на сточари од различни региони се жалат на премногу ниските откупни цени за нивните јагниња пред големиот христијански празник Велигден. Откупувачите не даваат повеќе од 100 денари за килограм со што само нивните трошоци не можат ни да се покријат, а уште помалку па нешто и […]