DSC_0063 Прочитај повеќе

Во Велес се одржа првата обука за финансиско знаење во земјоделието

Денес, 06 Март 2017 година, во хотелот Гарденија во Велес, се одржа првата обука од 5-те предвидени обуки (по градови) за финансиско знаење во земјоделието. Обуките се дел од проектот „Инклузија и иновација во микрофинансирањето“ кој е финансиран од УСАИД а го спроведува „Македонската развојна фондација за претпријатија“ (МРФП). Главната цел на проектот е подобрување […]

dsc_0004 Прочитај повеќе

Работна средба на Агро Фаланга со земјоделската задруга Охридска Черешна од Охрид

Претседателот на ЗЗ Агро Фаланга, Љупче Станковски, на средбата која се одржа во петокот на 16 Декември 2016 година во Охрид, се сретна со претставници на земјоделската задруга Охридска Черешна. На средбата тој разговараше со управителот на задругата Николче Спироски и со членовите на задругата Ванчо Стојаноски и Борче Стојаноски. Повод за средбата беше потпишување на меморандум за соработка […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Турбуленциите во цените на свинското месо засега во полза на граѓаните

Производителите на свинско месо донесоа одлука да ја намалат цената на свинското месо. Цената на свинско жива мера ќе се движи од 90 до 95 денари за килограм до пред Нова година и божиќните празници, за кога се најавува минимално зголемување на цената. Според граѓаните, ова е добра вест, бидејќи пред три месеци цената на […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Договорно производство за да не се фрла родот

Ситните земјоделци при одлучувањето за видот и количествата што ги садат се водат од минатогодишните цени, што е една од главните причини што секоја година дел од родот завршува на депониите Во Македонија речиси секоја година се јавуваат вишоци земјоделски производи и земјоделците во неможност да го продадат го фрлаат родот. Главни причини за неисплатливоста […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Живинарството полека згаснува

Процентот на намалување на домашното производство на живина е само нумеричка слика за тивкото умирање за живинарското стопанство во Македонија Драстично намалување на бројот на живина има од година на година во Македонија, што е показател дека живинарството неповратно згаснува, предупредуваат во земјоделските здруженија. Според податоците на Државниот завод за статистика, вкупниот број живина во […]

ориз Прочитај повеќе

Агроспектар со емисија за оризот снимена во соработка со ЗЗ Агро Фаланга

Здружението за земјоделци Агро Фаланга продолжува со соработката со К1 телевизија. Во рамките на земјоделската емисија Агроспектар беше снимен прилог за подготовките за сеидба на ориз. Прилогот беше снимен на земјоделските површини на нашиот член Дане Андоновски. Претседателот на здружението, Љупче Станковски, зборуваше за цената на оризот и за перспективите на оваа култура. За повеќе информации […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

ЗЗ Агро Фаланга во Аграр на МРТ и Агроспектар на К1

На 10 Април 2016 година (недела) во 13:30 на Македонската Радио Телевизија во емисијата за земјоделие Аграр ќе се прикаже првиот дел од прилогот за лумбрикултура. Снимањето се изврши на фармите на нашите членови Ацо Павловски и Ивица Митрушов од Св.Николе. За значењето на лумбрикултурата зборуваше и нашиот соработник од Факултетот за земјоделски науки и […]

Вовед во нови мерки на ИПАРД програмата Прочитај повеќе

Формирање на Национална рурална мрежа – Проект НИМС

Најновиот проект во Република Македонија кој го спроведува Европската Унија е проектот НИМС во чии рамки ќе се формира Национална рурална мрежа која ќе има за цел да го обедини граѓанскиот сектор и заедно со помош на јавниот сектор да ги разрешуваат проблемите на земјоделците и да се подигне квалитетот на руралното живеење и развојот на […]