dsci2335 Прочитај повеќе

Агро Фаланга потпиша меморандум за соработка со Факултетот за земјоделски науки и храна

Здружението за земјоделци „Агро Фаланга“ продолжува со ширење на соработката со образовните институции во нашата држава На 25 Август 2016 година ЗЗ „Агро Фаланга“ потпиша меморандум за научно-едукативна и опитна (апликативна) соработка со „Факултетот за земјоделски науки и храна“ и „Центарот за применети истражувања и перманентно образование во земјоделството – ЦИПОЗ“. Во салата за состаноци на […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Преполовен родот на пченица

Голем пад на производството на пченица во изминатата 2015 година регистрирал Државниот завод за статистика. Анализите покажале дека за драстичниот пад на производството најмногу придонеле климатските промени, но според упатените, голем удел во тоа имале и распадот на агрокомбинатите, расцепканоста на обработливите површини, несоодветно користење на семенскиот материјал и на ѓубривата… Поради сето тоа, од […]

12903666_10201505114306481_1451846578_o Прочитај повеќе

Се одржа Годишната седница на Собранието на ЗЗ Агро Фаланга

На 27 Март 2016 година (недела) со почеток во 18:00 часот во просториите на месната заедница Алексо Демниевски – Бауман во Велес  се одржа Годишната седница на Собранието на ЗЗ Агро Фаланга. Седницата ја водеше претседателот на здружението Љупче Станковски со двајца помошници, Дејан Стоименовски и Фросина Трајковска. Гости на седницата беа Проф. д-р Мелпомена […]

Заклучоци од првото педавање одржано во Велес Прочитај повеќе

Утре ќе се одржи Годишното Собрание на ЗЗ Агро Фаланга

Годишната седница на Собранието на Здружението за земјоделци Агро Фаланга од Велес, ќе се одржи на 27 Март 2016 година (недела) во 18:00 часот во просториите на месната заедница Алексо Демниевки-Бауман во Велес. Собранието ќе има свечен и работен дел. На свечениот дел претседателот на здружението, Љупче Станковски ќе одржи поздравен говор за добредојде на гостите […]

Состанок на одгледувачи на лумбрикултура Прочитај повеќе

Се одржа состанок на одгледувачи на лумбрикултура во Скопје

На 17 Март 2016 година, по иницијатива на Здружението за земјоделци Агро Фаланга, се одржа состанок на одгледувачи на лумбрикултура. Присутните на состанокот имаа можност да се сретнат со Проф. д-р Бојан Поповски кој е член на потсекторот за лумбрикултура при здружението, а воедно и член на Комисијата за изработка на Програмата за дејствување на потсекторот за […]

Ивица Митрушов - тим лидер на потсекторот за лумбрикултура Прочитај повеќе

Заклучоци од состанокот на Комисијата формирана од потсекторот за лумбрикултура одржан на 03 Март 2016 година

На 03 Март 2016 година (вчера), се одржа првиот состанок на Комисијата за изработка на Програмата за дејствување на потсекторот за лумбрикултура на Здружението за земјоделци Агро Фаланга. На состанокот кој се одржа преку скајп врска беа присутни Претседателот на Здружението, Љупче Станковски, тим лидерот на потсекторот, Ивица Митрушов и Ацо Павловски и Фросина Трајковска, […]

Ивица Митрушов - тим лидер на потсекторот за лумбрикултура Прочитај повеќе

Заклучоци од состанокот на потсекторот за лумбрикултура

На 27.02.2016 година (сабота) во 18:00 часот во просториите на месната заедница Алексо Демниевски -Бауман во Велес, се состанаа група на одгледувачи на калифорниски црви. Состанокот  беше од отворен тип, па така на поканата освен членовите на ЗЗ Агро Фаланга се одзваа и други фармери од оваа дејност. На состанокот беа присутни фармери од Скопје, […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Лешниците стануваат исплатлив бизнис

Откупот на родот е загарантиран по моменталната берзанска цена на лешникот во Италија Одгледувањето лешници станува исплатлив бизнис во Македонија и сѐ повеќе граѓани се интересираат за начинот на производство и пласманот на овие јаткасти плодови. Земјоделците што веќе вложиле во овој агробизнис велат дека инвестицијата не е голема, а наедно носи одлична заработка. Претседателот […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Расцепкани зависиме за храна

Иако Македонија се декларира како земјоделска земја, со одлични климатски услови за производство на голем број земјоделски производи, сепак, секоја година трошиме стотици милиони евра за да увеземе храна Домашното производство ниту оддалеку не ги задоволува потребите на населението, а од друга страна, пак, земјоделците се жалат дека одгледувањето храна во Македонија е неисплатливо, и […]

Срдечно ракување за што поуспешна соработка Прочитај повеќе

Професор д-р Климе Белески избран за редовен наставник во сите наставно-научни звања во научната област (дисциплина) лозарство на Земјоделскиот Институт во Скопје

Врз основа на конкурсот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје при Земјоделскиот институт во Скопје, објавен во весниците “Нова Македонија” и “Koha” од 5. X 2015 година, за избор на редовен наставник во сите наставно-научни звања во наставно-научната област (дисциплина) лозарство, избран е д-р Климе Белески, досегашен  вонреден професор во научната област лозарство на […]