Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Не се користи потенцијалот за производство на органска храна

Во Македонија постои интерес кај земјоделците да поминат од конвенционално во органско производство, но иако се зголемува производството на ваков вид храна сѐ уште е мал бројот на земјоделците што продуцираат органски производи. Според податоците од Државниот завод за статистика (ДЗС), во 2015 година, само 2.632 хектари односно 0,51отсто од обработливата земјоделска површина во Македонија […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Сè помалку домашна пченица за лебот наш насушен

Површините под пченица секоја година се намалуваат, а се намалува и производството. Наедно, Македонија го зголемува увозот на пченица и на брашно. Според Државниот завод за статистика, во 1995 година производството на пченица изнесувало 381.226 тони, а додека, пак, во 2015 година – 201.218 тони. Тргнувајќи од значењето на оваа стратегиска култура за државата, „Нова […]

Состанок на одгледувачи на лумбрикултура Прочитај повеќе

Се одржа состанок на одгледувачи на лумбрикултура во Скопје

На 17 Март 2016 година, по иницијатива на Здружението за земјоделци Агро Фаланга, се одржа состанок на одгледувачи на лумбрикултура. Присутните на состанокот имаа можност да се сретнат со Проф. д-р Бојан Поповски кој е член на потсекторот за лумбрикултура при здружението, а воедно и член на Комисијата за изработка на Програмата за дејствување на потсекторот за […]

Проф. д-р Бојан Поповски Прочитај повеќе

Професор д-р Бојан Поповски нов соработник на ЗЗ Агро Фаланга и член на потсекторот за лумбрикултура

Здружението за земјоделци Агро Фаланга во насока на ширење на својата соработка со државните институции, факултетите и стручни лица од разни области, од 07 Март 2016 година за свој соработник го има Проф. д-р Бојан Поповски од Факултетот за земјоделски науки и храна во Скопје. Професорот Поповски од страна на здружението е назначен за член на потсекторот за лумбрикултура, […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Расцепкани зависиме за храна

Иако Македонија се декларира како земјоделска земја, со одлични климатски услови за производство на голем број земјоделски производи, сепак, секоја година трошиме стотици милиони евра за да увеземе храна Домашното производство ниту оддалеку не ги задоволува потребите на населението, а од друга страна, пак, земјоделците се жалат дека одгледувањето храна во Македонија е неисплатливо, и […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Неконкурентноста ги затре македонските фарми

Домашното производство на сточна храна како воопшто да не постои и Македонија со години е увозно зависна од месо за производство на месни преработки, а делумно и од свежо месо Кај производството на свежо свинско месо, кое единствено може да се продава во касапниците, ситуацијата е малку подобра БЕЗ СТРАТЕГИЈА ТЕШКО ДО ПОГОЛЕМО ДОМАШНО ПРОИЗВОДСТВО Со […]