DSC_0061 Прочитај повеќе

Љупче Станковски одржа предавање пред пчеларите во Свети Николе на тема Функционален систем на работа и современа технологија во модерното пчеларење

На 12 Март 2017 година со почеток од 17:00 часот, Љупче Станковски, професионален пчелар и Претседател на „ЗЗ Агро Фаланга“, одржа предавање во општинската сала во Свети Николе. Предавањето беше на тема: „Функционален систем на работа и современа технологија во модерното пчеларење“. Светиниколското здружение, „Овчеполско сонце“ се покажа како одличен домаќин кој ги организира своите пчелари и […]

Snapshot 3 (05.03.2017 10-45) Прочитај повеќе

Изработка на едноставна мрежеста подница

Причината за користење на оваа едноставна правоаголна подница без надворешно лето е повеќе наменска. Оваа подница ја конципирав уште далечната 2000 година и од тогаш ја користам комплетно кај сите пчелни семејства без затварање во зимскиот период оддоздола. Во прв момент таа ми беше потребна за подобрување на вентилацијата во кошниците и спречување на свлекувањето […]

dsci2259 Прочитај повеќе

Фаќање рој на рака, атракција или потреба

Покрај тоа што се применуваат мерки за спречување на роењето, во десетина до петнаесет посто од пчелните семејства сепак доаѓа до изројување. За побрзо и полесно собирање на ројот се применува методот прикажан во видеото Љупче Станковски, професионален пчелар кој се занимава со пчеларство повеќе од 15 години го дава следното објаснување за видеото во кое фаќа избеган […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

Туторијал за ефикасен начин на центрифугирање на мед кој придонесува за заштита на рамките од кршење

Во овој туторијал е прикажан начин на центрифугирање на мед кој придонесува за заштита на рамките од кршење. Самиот начин на кој е изработена центрифугата не дозволува кршење на рамките, а со тоа овозможува и нивна повторна употреба во следната сезона. На овој начин се продолжува векот на траењето на рамките, а пчелите немаат дополнителна […]

DSCI0358 Прочитај повеќе

Агроспектар со Љупче Станковски во првиот пчеларски календар

Здружението за земјоделци Агро Фаланга отпочна со соработка со регионалната К1 телевизија. Идејата да се сними пчеларски календар за различните  активности на пчеларникот кои се извршуваат секој месец веќе почна да се реализира. Првата емисија беше снимена на пчеларникот на Љупче Станковски и веќе се прикажа во рамките на емисијата Агроспектар. Погледнете ја емисијата!

DSCI0358 Прочитај повеќе

Туторијал за проширување на сандак со рамки 1 и 2 дел

Проширувањето на пчелниот сандак со рамки е есенцијален дел од одгледувањето на пчели. Пчелите во различен период од годината се со различна јачина во сандакот, па според тоа и нивното живеалиште треба да се прилагоди спрема нив. Ова прилагодување се прави за да може пчелата да преживее во зимскиот период, а пак во периодот на […]

Пчеларникот на Љупче Станковски Прочитај повеќе

Туторијал за парафинирање на пчелни сандаци

Во серијата туторијали со професионални совети за пчеларење и корисни и конкретни објаснувања со примери на лице место на пчеларник, овојпат имаме туторијал кој ни го објаснува процесот на парафинирање на пчелни сандаци. Со овој процес на парафинирање на пчелни сандаци тие стануваат отпорни на влага, а во исто време им се продолжува работниот век многукратно. За оние […]

Пчеларникот на Љупче Станковски Прочитај повеќе

Туторијал за транспорт на сандаци со пчели

Во видеото што овојпат ви го презентираме, професионалниот пчелар Љупче Станковски објаснува како најефективно може да се транспортираат пчелите во сезоната кога има потреба од селење. Доколку сакаме да работиме професионално со своите пчели, вели Станковски, неминовно е да се ориентираме кон селидбено пчеларење. Сите пчелари кои започнале со тоа ќе ви признаат дека тоа […]

images Прочитај повеќе

Прирачник за штетни организми на коскестото овошје и прирачник за мерки за нивно сузбивање

Како резултат на активното учество на ЗЗ Агро Фаланга во проектот Градење на капацитетите на надлежните органи за безбедност на храната, ветеринарна и фитосанитарна политика кој е реализиран со поддршка на ИПА и ТАИБ 2009, а со цел поголема достапност до земјоделците и сите заинтересирани, на нашиот веб сајт  ви ги презентираме брошурите кои беа испечатени во рамките на […]

Пчеларникот на Љупче Станковски Прочитај повеќе

Туторијал за зимско прегледување на пчели

Во пчеларската пракса кај нас постои верување дека зимскиот преглед на пчелите (од неколку минути) е штетен и дека премногу ги вознемирува пчелите. Затоа пчеларот треба да избегнува секакво отварање на сандакот, освен за додавање на пита во зимскиот период. Професионалниот пчелар Љупче Станковски има мислење кое го спроведува во пракса, а тоа е дека […]