DSCI0440 Прочитај повеќе

Известување до членовите од пчеларскиот сектор: Во недела на 26 Март 2017 организирано ќе се врши менување на восок

Известување до членовите на пчеларскиот сектор на ЗЗ Агро Фаланга за организирано менување на восок. Во недела на 26 Март 2017 година со почеток од 17:00 часот во просториите на месната заедница Алексо Демниевски- Бауман, ќе се врши менување на восок. По завршувањето со оваа активност, од 18:00 часот ќе се одржи Годишна седница на […]

DSCI1515 Прочитај повеќе

Известување до пчеларскиот сектор на Агро Фаланга за набавка на опрема

Известување до пчеларите од Велес и велешкиот регион. На 30 Ноември 2016 (среда) пристигнува пчеларска опрема. Сите заинтересирани што сакаат да погледнат или да си набават опрема по поевтина цена, истата може да ја разгледаат од 16:00 часот во месната заедница Алексо Демниевски – Бауман.  

Проф. д-р Гоце Костоски - микробиолог Прочитај повеќе

Вчеравечер за првпат пред велешките пчелари, Проф. д-р Гоце Костоски со предавање за зимска прихрана на пчелите

„Секој пчелар си е стручен во својот пчеларник и треба да знае да ја оцени ситуацијата во пчеларникот“ – вели професорот Гоце Костоски На вчерашното предавање (18 Ноември 2016) кое се одржа со почеток од 18:00 часот во општинската сала во Велес, за првпат пред велешките пчелари предавање одржа Проф. д-р Гоце Костоски- микробиолог. Предавањето […]

dsci2124 Прочитај повеќе

Професор доктор Гоце Костоски ќе одржи предавање пред велешките пчелари на тема: Значењето на зимската прихрана кај пчелите и нивниот пролетен развој

Велешките пчелари ќе имаат можност да се едуцираат за значењето на зимската прихрана кај пчелите и нивниот пролетен развој. На 18 Ноември 2016 (петок) со почеток во 18:00 часот во општинската сала во Велес, предавање ќе одржи Проф. д-р Гоце Костоски, микробиолог. Негова специјалност е биологија на пчелите и нивната патологија. Предавањето е на тема: „Значењето […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

Важни датуми и информации за пчеларите кои треба да ги знаат за овој период од годината

Пчеларството кај нас во Македонија е во подем, па пожелно е новите пчелари доколку сакаат да бидат финансиски поддржани од државата да се информираат за некои од поважните датуми и рокови кои треба да ги запазат. Воедно ова е и потсетување за постарите пчелари. Пријавувањето и запазувањето на бројната состојба на пчелните семејства во одреден […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

Во тек е пријавувањето за субвенции за пчеларите

Во тек е поднесување на барања за финансиска поддршка на пчеларите. Периодот за поднесување е од 1-ви до 30-ти Мај во подрачните единици на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. За да се изврши ова пријавување потребно е во министерството да се поднесе потврда од надлежната ветеринарна станица за број на презимени пчелни семејства, а врз основа […]

DSCI0440 Прочитај повеќе

Известување за пчеларите: ЗЗ Агро Фаланга организира менување на пчелин восок за сотни основи

На 12 Април 2016 година (вторник), ЗЗ Агро Фаланга организира менување на пчелен восок за готови сотни основи. Менувањето ќе се изврши во 17:00 часот кај просториите на невладините здруженија во Велес. Се повикуваат сите пчелари кои имаат восок за менување да дојдат и да се снабдат со сотни основи кои им се потребни за […]

Нови кумови Прочитај повеќе

Агенда за утрешната прослава на денот на пчеларите – Благовец

Здружението за земјоделци Агро Фаланга традиционално и оваа година ќе го одбележи денот на пчеларите, Благовец. На 7-ми Април (четврток) во црквата Св.Спас во Велес, со почеток во 17:00 часот ќе започне свечената прослава на која се поканети голем број на пчелари членови на здружението, како и пчелари – гости. Здружението упатува отворена покана кон сите […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

Во тек е пријавување на бројна состојба на презимени пчелни семејства

Известување до пчеларите кои се корисници на директна поддршка од Владата на РМ (субвенции) дека е отпочнат периодот за пријавување на бројна состојба на презимени пчелни семејства. Оваа бројна состојба се пријавува во периодот од 1-ви до 15-ти Април во Ветеринарното друштво каде што имаат матичен ветеринар. Според Уредбата за поблиските критериуми за директни плаќања, […]

DSCI0358 Прочитај повеќе

Агроспектар со Љупче Станковски во првиот пчеларски календар

Здружението за земјоделци Агро Фаланга отпочна со соработка со регионалната К1 телевизија. Идејата да се сними пчеларски календар за различните  активности на пчеларникот кои се извршуваат секој месец веќе почна да се реализира. Првата емисија беше снимена на пчеларникот на Љупче Станковски и веќе се прикажа во рамките на емисијата Агроспектар. Погледнете ја емисијата!