13654269_1111360332263831_7720122115727834357_n Прочитај повеќе

Понуда за Фидби погачи за прихрана на пчелни семејства

Агро Фаланга како дел од своите активности предвидени со Програмата за работа за 2017 година, продолжува со набавки на опрема, препарати, храна и друго што е потребно за членовите на здружението. За пчеларскиот сектор на здружението, компанијата „Фидби Комерц Дооел Охрид” ја даде следната понуда за погачи за прихрана на пчелни семејства во зимскиот период: […]

dsci2124 Прочитај повеќе

Професор доктор Гоце Костоски ќе одржи предавање пред велешките пчелари на тема: Значењето на зимската прихрана кај пчелите и нивниот пролетен развој

Велешките пчелари ќе имаат можност да се едуцираат за значењето на зимската прихрана кај пчелите и нивниот пролетен развој. На 18 Ноември 2016 (петок) со почеток во 18:00 часот во општинската сала во Велес, предавање ќе одржи Проф. д-р Гоце Костоски, микробиолог. Негова специјалност е биологија на пчелите и нивната патологија. Предавањето е на тема: „Значењето […]

dsc_0045 Прочитај повеќе

Охридските пчелари повторно се едуцираат

Охридските пчелари ја користат секоја можност за едукација во областа на пчеларството. Така со бројните предавања што ги организира тамошното пчеларско здружение„Охрид“, тие се во тек со сите новости во оваа област. Следното предавање кое го организира претседателот на здружението Тони Јосифоски е на тема „Прихрана на пчелните семејства во зимскиот период“, а гостин предавач […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

Во тек е пријавување на бројна состојба на презимени пчелни семејства

Известување до пчеларите кои се корисници на директна поддршка од Владата на РМ (субвенции) дека е отпочнат периодот за пријавување на бројна состојба на презимени пчелни семејства. Оваа бројна состојба се пријавува во периодот од 1-ви до 15-ти Април во Ветеринарното друштво каде што имаат матичен ветеринар. Според Уредбата за поблиските критериуми за директни плаќања, […]

DSCI0358 Прочитај повеќе

Агроспектар со Љупче Станковски во првиот пчеларски календар

Здружението за земјоделци Агро Фаланга отпочна со соработка со регионалната К1 телевизија. Идејата да се сними пчеларски календар за различните  активности на пчеларникот кои се извршуваат секој месец веќе почна да се реализира. Првата емисија беше снимена на пчеларникот на Љупче Станковски и веќе се прикажа во рамките на емисијата Агроспектар. Погледнете ја емисијата!

Пчелен сандак Прочитај повеќе

ЗЗ Агро Фаланга во Агроспектар на К1 телевизија

Здружението за земјоделци Агро Фаланга оствари соработка со К1 телевизија. Емисијата Агроспектар што се емитува во рамките на К1 телевизија секоја недела во 13:00 часот и ЗЗ Агро Фаланга отпочнаа со снимањето на серијата од емисии насловени како Пчеларски календар. Идејата е во емисијата да се прикажат месечните активности на пчеларникот. Емисијата ќе се снима […]

DSCI0358 Прочитај повеќе

Туторијал за проширување на сандак со рамки 1 и 2 дел

Проширувањето на пчелниот сандак со рамки е есенцијален дел од одгледувањето на пчели. Пчелите во различен период од годината се со различна јачина во сандакот, па според тоа и нивното живеалиште треба да се прилагоди спрема нив. Ова прилагодување се прави за да може пчелата да преживее во зимскиот период, а пак во периодот на […]

DSCI1515 Прочитај повеќе

Јавен повик за ИПАРД програмата – Мерка 121.2 – набавка на пчелни матици и опрема за пчеларство

Мерката 121 од ИПАРД програмата се однесува на инвестиции за модернизација на земјоделските стопанства. Конкретно подмерката 121.2 се однесува на набавка на пчелни матици и опрема за пчеларство. По оваа мерка предвидени се средства во висина до 800.000,00 денари максимална вредност за набавка на опрема за пчеларство и во висина до 600.000,00 денари максимална вредност за […]

Пчеларникот на Љупче Станковски Прочитај повеќе

Туторијал за транспорт на сандаци со пчели

Во видеото што овојпат ви го презентираме, професионалниот пчелар Љупче Станковски објаснува како најефективно може да се транспортираат пчелите во сезоната кога има потреба од селење. Доколку сакаме да работиме професионално со своите пчели, вели Станковски, неминовно е да се ориентираме кон селидбено пчеларење. Сите пчелари кои започнале со тоа ќе ви признаат дека тоа […]

Пчеларникот на Љупче Станковски Прочитај повеќе

Туторијал за зимско прегледување на пчели

Во пчеларската пракса кај нас постои верување дека зимскиот преглед на пчелите (од неколку минути) е штетен и дека премногу ги вознемирува пчелите. Затоа пчеларот треба да избегнува секакво отварање на сандакот, освен за додавање на пита во зимскиот период. Професионалниот пчелар Љупче Станковски има мислење кое го спроведува во пракса, а тоа е дека […]