sake-med Прочитај повеќе

Пријавувањето на бројна состојба на презимени пчелни семејства е во тек- рокови и нови измени при пријавувањето

Ги информираме пчеларите кои сакаат да пријават број на презимени пчелни семејства кај својот матичен ветринар, дека истото се одвива од 1 до 15 Април. Оваа година при пријавувањето секој пчелар е должен на гугл мапс да ги пронајде координатите од своите пчеларници и истите да ги запише и приложи во ветеринарната станица при пријавувањето на бројната […]

dsci2080 Прочитај повеќе

Се ближи крајниот рок за отварање на Регистарски број на одгледувачница

Сите пчелари кои скоро почнале да се бават со пчеларство, а се уште немаат отворено Регистарски број на одгледувачница (РБО), крајниот рок за отварање на истиот за оваа година е 15 Март 2018 год. За отворање на РБО потребен е само документ за лична идентификација (лична карта) и адреса или место каде е лоциран пчеларникот. […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

Во тек е пријавување на бројна состојба на презимени пчелни семејства

  Известување до пчеларите кои се корисници на директна поддршка од Владата на РМ (субвенции) дека е отпочнат периодот за пријавување на бројна состојба на презимени пчелни семејства. Оваа бројна состојба се пријавува во периодот од 1-ви до 15-ти Април во Ветеринарното друштво каде што имаат матичен ветеринар. Според „Уредбата за поблиските критериуми за директни […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

Важни датуми и информации за пчеларите кои треба да ги знаат за овој период од годината

Пчеларството кај нас во Македонија е во подем, па пожелно е новите пчелари доколку сакаат да бидат финансиски поддржани од државата да се информираат за некои од поважните датуми и рокови кои треба да ги запазат. Воедно ова е и потсетување за постарите пчелари. Пријавувањето и запазувањето на бројната состојба на пчелните семејства во одреден […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

Во тек е пријавувањето за субвенции за пчеларите

Во тек е поднесување на барања за финансиска поддршка на пчеларите. Периодот за поднесување е од 1-ви до 30-ти Мај во подрачните единици на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. За да се изврши ова пријавување потребно е во министерството да се поднесе потврда од надлежната ветеринарна станица за број на презимени пчелни семејства, а врз основа […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Живинарството полека згаснува

Процентот на намалување на домашното производство на живина е само нумеричка слика за тивкото умирање за живинарското стопанство во Македонија Драстично намалување на бројот на живина има од година на година во Македонија, што е показател дека живинарството неповратно згаснува, предупредуваат во земјоделските здруженија. Според податоците на Државниот завод за статистика, вкупниот број живина во […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

Во тек е пријавување на бројна состојба на презимени пчелни семејства

Известување до пчеларите кои се корисници на директна поддршка од Владата на РМ (субвенции) дека е отпочнат периодот за пријавување на бројна состојба на презимени пчелни семејства. Оваа бројна состојба се пријавува во периодот од 1-ви до 15-ти Април во Ветеринарното друштво каде што имаат матичен ветеринар. Според Уредбата за поблиските критериуми за директни плаќања, […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Увозот поисплатлив од извозот

Вештачкото одржување на фиксниот девизен курс на денарот демотивирачки влијае врз претприемачите на кои им е полесно да заработат преку увоз на производи, отколку да инвестираат во домашно производство и да извезуваат Ниски стапки економски пораст, кои ретко ја надминуваат границата од четири отсто, негативни биланси во размената со странство и континуиран трговски дефицит, како […]

Ивица Митрушов - тим лидер на потсекторот за лумбрикултура Прочитај повеќе

Заклучоци од состанокот на Комисијата формирана од потсекторот за лумбрикултура одржан на 03 Март 2016 година

На 03 Март 2016 година (вчера), се одржа првиот состанок на Комисијата за изработка на Програмата за дејствување на потсекторот за лумбрикултура на Здружението за земјоделци Агро Фаланга. На состанокот кој се одржа преку скајп врска беа присутни Претседателот на Здружението, Љупче Станковски, тим лидерот на потсекторот, Ивица Митрушов и Ацо Павловски и Фросина Трајковска, […]

Пчелен сандак Прочитај повеќе

Известување: За пчеларите кои по прв пат пријавуваат пчелни семејства

Известување до сите пчелари кои досега не добивале субвенции, а сакаат истите да започнат да ги добиваат, да извршат регистрација на своите одгледувалишта најдоцна  до 15-ти Март. Регистрацијата се врши во најблиската ветеринарна станица каде што е потребно да се отвори РБО (регистарски број на одгледувачница) на ваше име. Втор чекор е пријавувањето на бројната […]