dsci2080 Прочитај повеќе

Фази во изградбата на квалитетни рамки и саќе

Љупче Станковски во најновото видео кое може да го погледнете подолу, за квалитетот на пчеларската опрема вели: „Многу пчелари кога купуваат пчелна опрема која е потребна за успешна работа, тргнуваат да бараат таму каде е најефтина. Јас тоа го споредувам со два автомобила, мерцедес и фиат 750 или попознат како фиќо. Кога би требало да […]

dsci2259 Прочитај повеќе

Фаќање рој на рака, атракција или потреба

Покрај тоа што се применуваат мерки за спречување на роењето, во десетина до петнаесет посто од пчелните семејства сепак доаѓа до изројување. За побрзо и полесно собирање на ројот се применува методот прикажан во видеото Љупче Станковски, професионален пчелар кој се занимава со пчеларство повеќе од 15 години го дава следното објаснување за видеото во кое фаќа избеган […]

DSCI0358 Прочитај повеќе

Туторијал за проширување на сандак со рамки 1 и 2 дел

Проширувањето на пчелниот сандак со рамки е есенцијален дел од одгледувањето на пчели. Пчелите во различен период од годината се со различна јачина во сандакот, па според тоа и нивното живеалиште треба да се прилагоди спрема нив. Ова прилагодување се прави за да може пчелата да преживее во зимскиот период, а пак во периодот на […]

Пчеларникот на Љупче Станковски Прочитај повеќе

Туторијал за парафинирање на пчелни сандаци

Во серијата туторијали со професионални совети за пчеларење и корисни и конкретни објаснувања со примери на лице место на пчеларник, овојпат имаме туторијал кој ни го објаснува процесот на парафинирање на пчелни сандаци. Со овој процес на парафинирање на пчелни сандаци тие стануваат отпорни на влага, а во исто време им се продолжува работниот век многукратно. За оние […]

Пчеларникот на Љупче Станковски Прочитај повеќе

Туторијал за транспорт на сандаци со пчели

Во видеото што овојпат ви го презентираме, професионалниот пчелар Љупче Станковски објаснува како најефективно може да се транспортираат пчелите во сезоната кога има потреба од селење. Доколку сакаме да работиме професионално со своите пчели, вели Станковски, неминовно е да се ориентираме кон селидбено пчеларење. Сите пчелари кои започнале со тоа ќе ви признаат дека тоа […]

Пчеларникот на Љупче Станковски Прочитај повеќе

Туторијал за зимско прегледување на пчели

Во пчеларската пракса кај нас постои верување дека зимскиот преглед на пчелите (од неколку минути) е штетен и дека премногу ги вознемирува пчелите. Затоа пчеларот треба да избегнува секакво отварање на сандакот, освен за додавање на пита во зимскиот период. Професионалниот пчелар Љупче Станковски има мислење кое го спроведува во пракса, а тоа е дека […]

Пчеларникот на Љупче Станковски Прочитај повеќе

Туторијал за проширување на сандак со втор спрат

Во овој туторијал долгогодишниот мајстор во пчеларење Љупче Станковски, покажува како се проширува сандак на втор спрат и притоа кои правила треба да се запазат за да не дојде до нарушување на топлотниот систем на сандакот. Начинот на кој се проширува сандакот со втор спрат го оптимизира функционирањето на сандакот, а и на самите пчели […]

Пчеларникот на Љупче Станковски Прочитај повеќе

Туторијал за предноста на модифициран Фарар сандак наспрема Лангстрот-Рут

Во овој туторијал Љупче Станковски ја објаснува предноста на Фарар сандаците за чување на пчели кои се малку модифицирани од негова страна, наспрема Лангстрот-Рут сандаците. Конкретно во овој туторијал е прикажан пресек на двата сандака со рамки во нив кои се поставени на два спрата. Акцентот во овој туторијал е ставен на предноста на рамките […]