Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Увозот на пченица ги става во опасност домашните производители

Владата на Србија усвои регулатива за класификација на пченица, којa предвидува дека само житото и житните култури со висок квалитет може да се користат за исхрана на луѓето. Причината за донесување на овој документ е во фактот дека српскиот пазар не правел класификација што може од родот да се искористи за производство на брашно. Ваквата […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Во земјата на сонцето третина ниви необработени

Голем дел од обработливото земјиште отпаѓа на мали и расцепкани парцели, кои се заглавени во имотно-правни спорови, што според земјоделците е главната причина што земјата не се обработува Честите постапки за поделба на наследството придонесоа дел од обработливите ниви да стане меѓи и пристапни патишта и да не се користи за производство на земјоделски култури. […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Расцепкани зависиме за храна

Иако Македонија се декларира како земјоделска земја, со одлични климатски услови за производство на голем број земјоделски производи, сепак, секоја година трошиме стотици милиони евра за да увеземе храна Домашното производство ниту оддалеку не ги задоволува потребите на населението, а од друга страна, пак, земјоделците се жалат дека одгледувањето храна во Македонија е неисплатливо, и […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Со домашно производство до квалитетно месо

Често може да се чуе за несакани ефекти што се појавуваат кај децата во развој, а за кои постојат сомневања дека се предизвикани од консумирање пилиња и говеда од увоз, прехранувани со хормонски препарати и разни хемиски додатоци што служат за побрз раст и напредок на животните. Поради тоа домашното производство и контролата на самото […]

Љупче Станковски - Претседател на ЗЗ Агро Фаланга Прочитај повеќе

Неконкурентноста ги затре македонските фарми

Домашното производство на сточна храна како воопшто да не постои и Македонија со години е увозно зависна од месо за производство на месни преработки, а делумно и од свежо месо Кај производството на свежо свинско месо, кое единствено може да се продава во касапниците, ситуацијата е малку подобра БЕЗ СТРАТЕГИЈА ТЕШКО ДО ПОГОЛЕМО ДОМАШНО ПРОИЗВОДСТВО Со […]